Gemeenten & Professionals, 28 november 2016

Even zorgeloos zingen: vluchtelingenkinderen treden op!

'Moeten wij op dat podium staan? Oei, dat vind ik wel spannend.' Bij de generale repetitie geven Malak en Lin van AZC Zeewolde al een echt optreden. Na het eerste lied schudden ze de schroom van zich af en klappen, zingen en gebaren ze er op los.
placeholder

Dinsdag traden kinderen van de AsielzoekersSchool in Zeewolde op voor leeftijdsgenootjes van een reguliere basissschool als generale repetitie.  Een journaliste van Samsam volgde Malak en Lin die dag en schreef er dit mooie artikel over: http://www.samsam.net/malak-en-lin-zingen-over-muizen-en-mieren/

Donderdag repeteerden Aaltense AZCkinderen ook voor hun leeftijdsgenootjes (zie foto hiernaast). Zo waren ze klaar voor het grote concert in de schouwburg van Amsterdam. En wat was dat mooi! Vluchtelingkinderen van AZC’s uit het hele land lieten de ‘Symphonie van Angsthazen en Durfals’ horen.

Onbezorgd zingen
Op de muziek van het Nederlands Blazers Ensemble zongen de kinderen uit volle borst mee. “Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst”, zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. “De zorgen van hun ouders, de jarenlange onzekerheid, het gemis van familie en het verblijf in een asielzoekerscentrum kunnen ze tijdens de muzieklessen even achter zich laten.”

 

Het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk helpt kinderen en jongeren in Nederlandse centrale opvanglocaties om hun zelfvertrouwen te vergroten en grip te krijgen op hun onzekere leven.