Gemeenten & Professionals, 9 oktober 2018

Feestjes vieren, meeleven en veel verschillende culturen

Iedere maandagmiddag en donderdagmiddag is Nadereh Safari in het Multifunctioneel Centrum van Wezep te vinden. Nadereh is daar namelijk spreekuurmedewerkster. Statushouders uit de gemeente kunnen bij Nadereh op het spreekuur komen met allerlei vragen. Zo helpt Nadereh met het lezen van brieven, het maken van afspraken, bellen bij vragen over een factuur of bij het sturen van documenten naar een advocaat. Ook helpt Nadereh bij het contact met verschillende instanties: school, de gemeente, het sociale team, ziekenhuis, de zorgverzekeraar of DUO. ‘Het enige wat we niet doen is ondersteunen bij de belastingaangifte’, vertelt Nadereh lachend.
placeholder

Speciale momenten zijn belangrijk: feestjes en hoogtepunten worden altijd gevierd. Soms komen mensen op kantoor met een brief van de IND dat hun man, vrouw of kind naar Nederland mag komen. Of als er hier in Nederland een kindje op komst is. In Wezep woont een Syrische man die 4 jongens heeft. Hij wilde heel graag een meisje. Nu is het groot feest want hij krijgt een tweeling! Op dit soort momenten vieren ze een feestje op kantoor met frisdrank of koekjes.

Opgelost

Nog geen maand nadat Nadereh haar huis in Wezep toegewezen kreeg, begon ze als vrijwilliger op het spreekuur. Ze doet dat om kennis te maken met verschillende landen en culturen. Ook leert ze zelf de taal beter en helpt ze cliënten die op het spreekuur komen met de Nederlandse taal. Daarnaast wil ze graag werken, niet thuiszitten op de bank. Soms herkent ze het probleem waarmee cliënten bij haar komen. Laatst kwam er iemand bij haar op het spreekuur met een rekening van de waterschapsbelastingen van de gemeente. Nadereh: ‘Ik had deze zelf ook gekregen maar wist niet wat ik ermee moest. Zij zei tegen me: wil je deze brief zelf vertalen voor mij of de gemeente bellen? Toen dacht ik: dat is een goed idee. Ik heb de gemeente gebeld en zo is het probleem opgelost voor ons beiden.’ 

 

Strikte Nederlanders

Door dit vrijwilligerswerk maakt Nadereh ook kennis met de Nederlandse cultuur. ‘Ik begreep dat de taal een belangrijke rol speelt om de cultuur te leren kennen. Ik accepteerde dat ik mijzelf moet veranderen omdat ik naar een ander land ben verhuisd. Eerst voelde ik mij als een toerist. Alles was nieuw en mooi, ik zag veel nieuwe dingen. Ik kwam erachter dat Nederlandse vrouwen maar kunnen focussen op één ding tegelijk, op wat ze op dat moment aan het doen zijn. En Nederlanders zijn strikt. Sommige cliënten komen niet op tijd en pas binnenlopen als het spreekuur al voorbij is. Dan moet je zeggen: ‘Nee sorry, ik kan je niet meer helpen, het is tien over drie.’ Dat is heel anders dan vluchtelingen gewend zijn vanuit een andere cultuur. Het is zowel lastig als leuk om deze cultuurdingen bij VluchtelingenWerk te ontdekken.