Gemeenten & Professionals, 29 juni 2020

Fysieke inburgeringslessen starten weer op!

De leslocaties van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland zijn vanaf vandaag weer open, er wordt weer (fysiek) lesgegeven. Natuurlijk corona-proof. Er is door onze teamleiders hard gewerkt de leslokalen in te richten volgens de RIVM-richtlijnen én het NRTO brancheprotocol voor bedrijfsopleidingen. Het spreekt voor zich dat de veiligheid en gezondheid van cursisten, taalcoaches en docenten voorop staat. We hebben ons voorbereid op aanpassingen zoals looplijnen, tafelschikkingen, extra (hand)hygiëne, minimale loopbewegingen tijdens de lessen en extra leslokalen.
placeholder

Een aantal groepen met inburgeraars hoeven zich deze week nog niet in de klas te melden. Die groepen – met over het algemeen hoger opgeleiden - hebben afgelopen weken succesvol online verder gewerkt en blijven dat vooralsnog doen. Op die manier voorkomen we dat het te druk wordt op onze leslocaties. 

Taal is emotie

Voor 23 lesgroepen start de inburgering deze week. De alfa-groep in Vlaardingen was maandagochtend volledig, de inburgeraars hadden elkaar en de docenten gemist. 'Taal moet je voelen, horen en zien en de beste manier is in het fysieke leslokaal. Cursisten willen graag persoonlijk contact. Dat hebben ze gemist in de afgelopen maanden. Lesgeven doe je met humor, mimiek en intonatie', aldus een van de docenten.

Gemis

Docent Mieke Bába: 'Ik heb de cursisten gemist, ik heb me verheugd vanaf vandaag samen de lessen weer op te pakken. Met name de alfabetiseringscursisten hebben het ‘persoonlijke contact’ bij het volgen van lessen echt nodig. In deze coronaperiode zijn er nieuwe woorden en uitdrukkingen bijgekomen die we in de lessen met elkaar gaan bespreken. Bijvoorbeeld: ‘het nieuwe normaal’. We voegen ook extra computervaardigheden aan onze lessen toe, zodat de cursisten nog beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige online lessen.'