Gemeenten & Professionals, 4 oktober 2019

Gaber en Riny: taalmaatjes en vrienden

Gaber (34) uit Eritrea is nu anderhalf jaar in Nederland. Hij wil graag Nederlands leren en komt in contact met Riny. Riny heeft een technisch klusbedrijf en geeft workshops voor het maken van Rietveld-achtige meubels. ‘Ik wilde daarnaast graag iets bijzonders voor een ander doen. Ik ben altijd leraar geweest, als taalcoach van VluchtelingenWerk help je écht iemand. Ik krijg er zo veel voor terug.’ Dankzij Riny maakt Gaber flinke vorderingen en daar is de Eritrese statushouder duidelijk dankbaar voor. En als Riny bijvoorbeeld hulp nodig heeft in de tuin, dan staat Gaber direct voor de deur.
placeholder

De vrouw en kinderen van Gaber zijn al langer in Nederland, zijn vrouw Adhanet is al ingeburgerd en de kinderen zitten op de basisschool. ‘Ik kon pas later naar Nederland komen, ik wachtte in Soedan op toestemming om als nareiziger hier naartoe te komen. Mijn oudste dochter is momenteel nog in Eritrea, het is niet duidelijk wanneer ze naar Nederland komt.’
Vijf weken geleden hebben Gaber en zijn vrouw een vierde kindje gekregen. Gaber en zijn familie vinden het fijn in Nederland, vooral door de vrijheid, veiligheid, de democratie en de gezondheidszorg.

Contact

Riny en Gaber spreken elke week af bij Gaber thuis, omdat Gaber dat prettiger vindt. Het afgelopen jaar zijn er per week gemiddeld ongeveer vier contacturen geweest. ‘De duur van het coachen is per persoon verschillend, maar zodra iemand is ingeburgerd stopt het meestal. Voordat ik naar Gaber ga, heeft hij al vragen voor me opgeschreven. Die vragen zoeken we samen uit. Ik help, maar hij moet het altijd eerst zelf proberen.’
Daarnaast oefenen de taalmaatjes de examens op de computer en in boeken. Riny geeft ook les op de taalschool en kan zo goed inspelen op de vragen en de behoeftes.
Gaber heeft drie dagdelen per week Nederlands op de leslocatie van VluchtelingenWerk Rotterdam, van 9:00 tot 12:00 uur. Daarnaast zijn er veel sociale contacten tussen andere leerlingen en leraren.
Gaber is lasser, zijn taalcoach staat klaar om te helpen in die richting werk te zoeken. Omdat Gaber graag wil werken is dat nu een extra motivatie om de Nederlandse taal te leren. Hij kan ook vrijwilligerswerk doen, maar hij wil heel graag zijn eigen geld verdienen.

Vriendschap

Als Riny naar Gaber gaat, dan staat er altijd eten klaar. ‘Het maakt niet uit hoe laat het is: er moet echt altijd gegeten worden. Ik word opgenomen in de familie, ze noemen me ‘Baba Riny’, papa Riny dus.' 
De uitnodigingen en gezelligheid komen niet van één kant. Andersom gaat het net zo: als Riny vrijkaartjes heeft voor bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp, dan gaat hij met Gaber en zijn familie, in plaats van met zijn eigen kleinkinderen.
Als Gaber is ingeburgerd wil hij werken, maar ook zeker contact houden met Riny. ‘Dankzij Baba Riny heb ik meer mogelijkheden in de toekomst. Hij hoort nu bij mijn familie en ik zal ook voor hem klaarstaan.’

 

Wie komt er helpen?

VluchtelingenWerk is overal in de regio op zoek naar nieuwe taalcoaches. Wie kom er helpen? Zie hier de vacatures.

Toch liever iets anders? Misschien is maatschappelijk begeleider of arbeidscoach iets voor je? Klik hier voor al onze vrijwilligersvacatures.