Gemeenten & Professionals, 16 maart 2017

‘Gelijkwaardig op weg helpen’

In o.a. Nijkerk, Ermelo en Harderwijk is de onafhankelijke vrijwilligersorganisatie VluchtelingenWerk Oost-Nederland actief om statushouders, dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, te begeleiden. Onder andere door een langer begeleidingstraject zijn er meer vrijwilligers nodig. Wat doet een vrijwilliger zoal? We spraken met Tineke Kuyer – van der Linden (53), die in Nijkerk vrijwilligster is. Door Theo Zuurman

Verruimt je blik
Na haar middelbare school heeft Tineke met name in de Zorg gewerkt, voordat ze zelf moeder werd van drie zoons. ,,Ik ben wel een sociaal iemand, doe graag dingen mét en vóór anderen. Zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de telefonische hulpdienst ‘Cirkel’, waar alleenstaanden met hun vragen terecht konden en we ’s ochtends een belronde deden. Ook zat ik in de Ouderraad van de basisschool”. Een vriendin vroeg haar mee te doen met een conversatiegroep voor statushouders en dat deed ze, ,,ik hou van andere culturen en kom graag buiten mijn eigen kring, het verruimt je blik op het leven. Het is intrigerend te zien waar er overeenkomsten tussen religies zijn, ik vind het zo jammer dat er tegenwoordig de focus wordt gelegd op tegenstellingen, waarom toch?’’ vraagt Tineke zich hardop af.

Socialere samenleving
Het begeleiden van de conversatiegroep werd van lieverlee meer. Intussen heeft Tineke twee Syrische gezinnen begeleid met hun huisvestiging in Nijkerk, samen met haar collega Jan van der Hoeven. Er valt de eerste tijd veel te regelen vertelt Tineke. ,,Woning samen bekijken, wat kan er overgenomen worden, contract met de WoningStichting tekenen, inschrijven bij de gemeente, school bezoeken, aanmelden bij de dokter en de tandarts et cetera. We werken met een afstreeplijst van meerdere pagina’s, denk bijvoorbeeld aan de Kinderbijslag, Huurtoeslag, Zorgtoeslag aanvragen en diverse verzekeringen afsluiten. In het begin was het best wennen, maar als je je weg hebt gevonden is het mooi dat je onderdeel van een organisatie bent die bijdraagt aan een socialere samenleving’’.  Tineke volgde diverse cursussen van VluchtelingenWerk zoals een workshop over het stellen van je eigen grenzen en een spreekuurvaardigheidstraining, samen met collega’s uit andere regio’s, ,,erg leerzaam en inspirerend’’.

Veerkracht vluchtelingen
,,Er zijn heel veel mensen die vluchtelingen helpen met alledaagse dingen, die hoor je niet vaak, we bieden tegenwicht aan alle negatieve geluiden over vluchtelingen. Ik heb bewondering voor de veerkracht van vluchtelingen, ze laten alles achter, staan alleen in een vreemd land met een andere taal, tekens, regels en gewoontes. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk Nederlands te leren om te kunnen integreren, met uitzicht op werk om zelf je gezin te kunnen onderhouden. ’’. Tot slot: aan wat voor eigenschappen moeten nieuwe vrijwilligers voldoen volgens jou? ,,Maatschappelijk betrokken, zelfstandig, je eigen grenzen kennen en durven stellen, gelijkwaardig mensen op weg helpen, ze zijn niet zielig’’, besluit vrijwilligster Tineke vastberaden.