Gemeenten & Professionals, 28 juni 2019

Genieten van concert met AZC kinderen

Op AZC scholen uit oa Enschede hoor je kinderen steeds bepaalde liedjes zingen en klappen. Ze zijn namelijk al maanden aan het oefenen voor het Mee-doeconcert in Zwolle in theater de Spiegel. Dinsdag 25 juni was het dan zover, wat een spektakel!
placeholder

Actief meeleven in de zaal
Bij dit concert was er niet alleen theater op het podium,  maar ook op de stoel schuin voor me. Daar zit namelijk Meyl, een Koerdisch meisje uit Iran dat nu op het AZC  woont. En Meyl leeft intens mee met de twee broers uit de voorstelling. Ze juicht wanneer het orkest opkomt en zit letterlijk op het puntje van haar stoel bij de start. 'Raban is mijn favoriete liedje,' vertelde ze me al van te voren. 'En ik ken hem heel goed, kijk maar'. En daar klapt ze met haar handen op haar benen, haar buik, haar hoofd en dan tegen elkaar.  Ze heeft inderdaad goed geoefend op de AZC-school, want zodra het orkest begint te spelen, zingt en klapt ze alles mee. En daarbij is ze minstens zo expressief als de acteurs van Theater Sonnevanck op het podium.

Mooie moment voor Meyl
Ze gaat zo in het verhaal op, dat ze moet huilen wanneer de broers ruzie maken. Tijd om bij de juf op schoot te kruipen. 'Ik was wel een beetje verdrietig,' vertelt ze me na afloop, 'maar de juf zei dat het goed ging komen.' En dat kwam het gelukkig ook. En er is geen kind in de zaal dat harder juicht dan Meyl. Ze knuffelt direct haar vriendinnetje, net als de broers doen op het podium. En als de acteurs na afloop ook nog even een handje komen geven, is het geluk helemaal compleet.

Het ontroerde me, om haar te zien genieten van dit dit optreden. Ik weet niet wat ze heeft meegemaakt en hoe haar leven op het AZC is. Wel weet ik dat Meyl daar tijdens het Samenspelconcert ook helemaal niet mee bezig is. Zij is gewoon even helemaal kind.