Gemeenten & Professionals, 15 mei 2019

Gezin in Enschede mishandeld, medewerkers VluchtelingenWerk reageren ontdaan

Afgelopen week kwam in het nieuws dat een vluchtelingengezin in Enschede is mishandeld door buurtgenoten. De politie heeft het nog volop in onderzoek en het is nog onduidelijk wat de precieze aanleiding is geweest. Ouders van de buurtkinderen stonden in ieder geval opeens met een groep mensen aan de deur en enkelen drongen het huis binnen. Dit ontaarde in de mishandeling van het gevluchte gezin. VluchtelingenWerk is erg geschrokken van dit nieuws.

Ontdaan

Vrijwilligers en medewerkers die het gezin begeleiden zijn zeer ontdaan over dit incident. Het kan toch niet zo zijn dat je oorlog of vervolging in je eigen land moest ontvluchten, je hier bescherming krijgt en een veilige toekomst op denkt te bouwen, en dat jij en je vrouw vervolgens voor de ogen van je kinderen met stokken je huis uit geslagen worden?!, stellen zij.

Toch positieve kijk op Nederlanders

Er is vanuit VluchtelingenWerk uiteraard veel contact met het gezin, dat verder anoniem wenst te blijven. Het enige dat de man kwijt wil is dat hij tot nu toe altijd hele goede ervaringen met Nederlanders heeft gehad en dat dit incident, door een kleine groep mensen, daar geen afbreuk aan doet. Hij wil dit het liefst zo snel mogelijk vergeten en doorgaan met zijn leven. Het gezin hoopt straks ook vanaf hun nieuwe woonplek veel contact met Nederlanders op te bouwen.

Hart onder de riem

Indien mensen het Syrische gezin een hart onder de riem willen steken, dan kan dat via VluchtelingenWerk Enschede.

Lees ook de verklaring van de burgemeester.