Gemeenten & Professionals, 21 februari 2019

‘Grip’ geeft Manal een nieuwe start

Sinds 2016 is Hanneke (67 jaar) werkzaam als arbeidscoach bij het Rotterdamse project ‘GRIP op werk’. Als arbeidscoach helpt zij statushouders bij het vinden van een passende werkervaringsplaats, zo ook Manal. Manal (43 jaar) is in 2014 Syrië ontvlucht en heeft nu, mede dankzij Hanneke, met een werkervaringsplek een nieuwe start kunnen maken in Nederland.
placeholder

Hanneke en Manal hebben sinds eind maart 2018 contact met elkaar. Op dat moment was Hanneke al 2 jaar werkzaam als vrijwillig arbeidscoach bij VluchtelingenWerk Rotterdam. Een van de belangrijkste redenen van Hanneke om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk is dat ze het belangrijk vindt om statushouders een kans te geven. “Ik heb zelf het geluk gehad om mijn ambities te kunnen verwezenlijken en ik vind het belangrijk dat nieuwe Nederlanders die kans ook krijgen”, geeft ze aan.
Met behulp van onder andere het netwerk waar Hanneke over beschikt, zijn Manal en Hanneke samen op zoek gegaan naar een passende werkervaringsplaats. Dit is een groot voordeel aan het werken met arbeidscoaches, zij beschikken over een netwerk en een hoop ervaring waar ze de statushouders mee tegemoet kunnen komen.

Zoektocht

In Syrië was Manal docent Engels en het was haar wens om hier ook in Nederland mee verder te gaan. Tijdens haar zoektocht naar een passende werkervaringsplek kwam Manal in contact met Medivus, aanbieder van zorgopleidingen. Samen met Hanneke is Manal naar Den Haag geweest voor een gesprek en al snel waren beide partijen enthousiast.
Inmiddels is Manal 2 dagen in de week werkzaam als taalcoach bij het opleidingsinstituut en volgt ze daarnaast een studie. Ze geeft studenten die moeite hebben met Engels extra taallessen. Ondanks dat Manal het naar haar zin heeft bij Medivus vindt ze het ook zwaar, dit komt met name door de Nederlandse taal. Toch laat ze zich hier niet door tegenhouden. Ze is vastbesloten er iets van te maken en de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Aanrader

Nu Manal aan de slag is bij Medivus zien zij en Hanneke elkaar minder. Waar dat eerst ongeveer een keer per 14 dagen was is dat nu nog eens per 4 weken. Manal geeft aan de hulp van Hanneke heel fijn te vinden. Ze hebben tijdens het gehele proces goed en intensief contact gehad.
Ook Hanneke heeft het proces als positief ervaren. “Manal kan veel, ze spreekt goed Engels en is ontzettend positief. Daarnaast weet ze ze wil en houdt ze zich aan haar afspraken”, zegt Hanneke. “Dit traject is dankzij Manal een succes geworden, ik hielp alleen een beetje waar nodig maar Manal heeft het zelf gedaan.”
Op de vraag of Hanneke anderen aanraadt om arbeidscoach te worden antwoordt ze lachend: “Ja tuurlijk, als je iets voor je medemens wilt doen, is arbeidscoach worden zeker de moeite waard. Juist voor deze groep, die alles hebben moeten achter laten en opnieuw moesten beginnen, is het mooi en dankbaar werk.”

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie