Gemeenten & Professionals, 18 juni 2021

Heerlijke picknick op prachtige plekken

Ruim 82 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog, mensenrechtenschendingen, geweld en vervolging, zo maakte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag bekend. Dat gebeurde in het kader van Wereldvluchtelingendag (20 juni).
placeholder

In Krimpenerwaard werd deze week stilgestaan bij Wereldvluchtelingendag. Ruim 125 statushouders, vrijwilligers en buurtbewoners hebben samen genoten van een heerlijke picknick op vijf buitenlocaties in de regio: Onder de molen in Bergambacht, in het Bisdom van Vlietpark in Haastrecht, naast de Hooiberg in het Loetbos bij Lekkerkerk, het Springerpark in Schoonhoven en in de Hennepakkers in Stolwijk.
Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek opende dit feestelijke event in Lekkerkerk en kreeg onder het toeziend oog van 25 dames het kookboekje met wereldgerechten uitgereikt door Herman Stomphorst, voorzitter van Krimpenerwaard Intercultureel. Ze gaf aan hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en benadrukte nog een keer de boodschap van Wereldvluchtelingendag. De wethouder is er de hele ochtend bijgebleven hetgeen werd gewaardeerd door alle aanwezigen.

Verbinding

Dit jaar stond de picknick in het teken van verbinding en het aangaan van de dialoog met elkaar. Verbinding met elkaar, vooral nadat velen een moeilijk jaar achter de rug hebben. Daarnaast zijn de hersenen gekraakt tijdens een quiz, de kinderen hebben gekleurd en er is gedanst.

Op Wereldvluchtelingendag (20 juni) staan we in Nederland stil bij wat het betekent om te moeten vluchten. Om alles en iedereen achter te moeten laten zonder te weten of het goed komt.

Presentjes

De Wereldvluchtelingendag Picknick was een initiatief van Krimpenerwaard Intercultureel, VluchtelingenWerk Krimpenerwaard en Welzijn Krimpenerwaard. Met de picknick is een belangrijke stap gezet om een ieder zich thuis te laten voelen in de Krimpenerwaard.
Om de picknickgangers thuis nog na te laten genieten van deze mooie dag kreeg iedereen enkele presentjes mee naar huis. Zo zat er in de picknicktas ook een kookboek met wereldgerechten. In alle recepten is tomatenpuree het basisproduct. Om direct thuis een recept uit te proberen zat er daarom ook een blikje tomatenpuree en een babytomatenplantje in de tas.