Gemeenten & Professionals, 26 maart 2020

Huisvesting statushouders in gemeentes uitgesteld

Wij zijn genoodzaakt de huisvesting van vluchtelingen in gemeenten op te schorten tot nader bericht.
placeholder

Deze vestigingsprocessen brengen normaliter, naast veel regelwerk, ook veel contactmomenten met zich mee. Op dit moment merken we dat het niet altijd mogelijk is te voldoen aan de randvoorwaarden die nodig zijn om dit proces uit te voeren op een wijze die voor iedereen - voor vluchtelingen én onze medewerkers - conform de richtlijnen van RIVM is.

Daarnaast nemen we ook de situatie direct na de huisvesting in ogenschouw. Denk daarbij aan het inrichten van de woning en het toegankelijk maken van de noodzakelijke zorg, internet, scholing etc.

Onderzoek naar veilige randvoorwaarden

Omdat momenteel in te veel gevallen niet aan alle randvoorwaarden kan worden voldaan, heeft VluchtelingenWerk besloten om haar inzet bij vestigingsprocedures op te schorten. In deze periode gaan we landelijk in ieder geval in overleg met COA en VNG om te onderzoeken of er een aanpak te ontwikkelen is die voldoet aan ‘veilige’ randvoorwaarden. Dat overleg zetten we natuurlijk ook in uw gemeente graag voort en mochten er eerder urgente kwesties spelen rond uitplaatsingen, dan zoeken we graag gezamenlijk naar oplossingen. Zeker moet zijn dat we daarbij op afstand moeten kunnen begeleiden: digitaal of met inachtneming van de 1,5 meter, en geen ‘samenscholing’ van meer dan 3 personen.

We zullen uiteraard ons uiterste best doen samen met alle betrokkenen werkbare oplossingen te vinden. We zien het grote belang om vluchtelingen de gelegenheid te bieden zo snel mogelijk een eigen woning te betrekken en aan hun toekomst in Nederland te werken. Oók, of misschien wel juist in deze tijd van corona.