Huwida Alkaddour vond een baan dankzij het bakkersproject
Aan de lunchtafel wordt gelachen als Khaled (11) vertelt hoe laag zijn voetbalteam in de competitie is geëindigd. “We deden wel ons best, maar we hebben op drie wedstrijden na alles verloren.” Glimlachend lepelt hij zijn favoriete hummus naar binnen met een plat stuk brood. Dat kan zomaar afkomstig zijn van zijn moeders nieuwe werkplek: de broodafdeling van de plaatselijke supermarkt.
Huwida Alkaddour was deelneemster van het bakkersproject van VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Naast theorielessen liep de Syrische moeder van twee zoons zes weken lang stage bij een bakker in Assen. Dagelijks was zij vijf uur onderweg om van haar huis in Schoonoord naar school in Groningen en naar de bakkerij te reizen. Een dag kwam ze niet opdagen, namelijk toen de buschauffeurs staakten. “Het waren zware maanden, maar ik ben blij dat ik volgehouden heb”, zegt Huwida.
Zij leerde broodbakken en banket versieren. Aansluitend vond projectleider Marjan Kroone van VluchtelingenWerk bij de Coop een betaalde baan voor Huweida. Zij bedacht het bakkersproject en stimuleerde de vrouwen om mee te doen. Daarbij pakte Kroone haar deelneemsters bepaald niet met zijden handschoenen aan. “De eerste dagen kreeg ik telefoontjes met afzeggingen. Hoofdpijn, buikpijn, ongesteld, noem maar op. Daar heb ik geen boodschap aan en dan stel ik voor dat ze ’s avonds en ’s ochtends twee paracetamolletjes slikken en gewoon naar school komen. En ik beloof dat ik check of ze er zijn.”
Na de lunch showt Huwida trots haar stek achterin de winkel. Samen met collega’s begint ze iedere ochtend met snijden en verpakken. Vervolgens worden de broden gesorteerd en in schappen gelegd. Dan volgen het gebak en de snacks. “Het meest geniet ik van het contact met collega’s en klanten. Schoonoord is een toeristendorp en daardoor heerst er ’s zomers een gezellige drukte. Niemand maakt zich druk over mijn hoofddoek. Goed, sommigen kijken een keer verbaasd, maar daar blijft het bij.”
Met haar echtgenoot Emad verdeelt ze het huishouden. Hij vluchtte in 2014, een jaar eerder dan de rest van zijn gezin. Als agrariër had hij verstand van aardappelen en pompoenen, maar in Nederland ging hij aan de slag als melker bij een veeboer. Omdat hij alleen nog thuis was als zijn zoons op school waren, switchte Emad naar de bouw. “Houtbewerken was altijd al mijn hobby. Bouwbedrijf Westerhof bood mij de kans om tijdens een stage mijn timmervaardigheden te tonen. Na drie maanden namen ze me in dienst als timmerman. Nog dit jaar hoop ik een vaste aanstelling te krijgen.”
Huwida, Emad en hun zoons Khaled en Luay hebben hun draai gevonden in een Drents dorp dat een toonbeeld van gastvrijheid is. Met behulp van het bakkersproject lukte het Huwida om leuk werk te vinden. “In Schoonoord ben ik heel tevreden.”
Het bakkersproject werd uitgevoerd door VluchtelingenWerk Noord-Nederland en gefinancierd door stichting Van Heinde en Verre. Deze stichting biedt door middel een legaat vluchtelingen een kans om werk te vinden en te integreren in de samenleving. De familie Alkaddour trakteerde bestuursleden Ipe van der Deen en Henk Jansen van Van Heinde en Verre op een typische Arabische lunch. Ook projectleidster Marjan Kroone schoof aan.