"Ik ben klaar om een nieuw boek te schrijven over mijn leven"

Gemeenten & Professionals, 21 juni 2016
Leestijd, 2 min.
Met het einde van de inburgeringscursus in zicht, staan veel vluchtelingen te popelen om aan het werk te gaan. Toch lukt dat vaak niet, om allerlei redenen. Ze hebben baat bij iemand die hen de weg wijst op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met een arbeidsparticipatie-project wil VluchtelingenWerk Oost Nederland 300 vluchtelingen een stap op weg helpen.
placeholder

De eerste 15 deelnemers zijn nu gestart in Rivierenland. Onder andere Ede, Arnhem, Over-Betuwe en Zutphen volgen nog. De deelnemers volgen groepstrainingen en gaan met ondersteuning van vrijwilligers de Nederlandse arbeidsmarkt in de praktijk verkennen. Bij het voorstelrondje van de eerste training valt op hoe divers de werkachtergrond is van de groep, “engineer", "projectmanager", "laborant" en "een eigen zaak" worden gehoord. Maar ook de obstakels die ze ervaren, komen op tafel. “Mijn diploma is veel lager ingeschat in Nederland. Zonder een goed diploma is het erg moeilijk”, vertelt een van de vluchtelingen.

Hoe moeilijk ook, de deelnemers doen hun uiterste best. Voor hun toekomst en die van hun kinderen. Een deelnemer vertelt grappend over zijn nieuwe 'contract': "Vroeger was ik druk en had ik een vast contract. Nu volg ik taalles. Maar verder heb ik een contract met mijn bankstel en televisie. Dat is niets voor mij. Ik wil weer actief zijn en onder de Nederlandse mensen."

Vrijwilligers ondersteunen de deelnemers bij het maken van huiswerk, tijdens excursies naar bedrijven en bij het organiseren van stage-cafés. Na de tien groepsbijeenkomsten gaat elke vluchteling werkervaring opdoen om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt. De vrijwilligers ondersteunen hen om de juiste plekken te vinden en zijn er voor alle vragen.
Dat de deelnemers alle kansen pakken die ze aangereikt krijgen, is ook een motivatie om mee te doen aan dit project Vluchtelingen Investeren in Participeren. “Het verleden is overleden en nu moet ik naar de toekomst kijken,” deelt een deelnemer uit Syrië, “het is een keuze om optimistisch te zijn of pessimistisch. Ik ben klaar om een nieuw boek te schrijven over mijn leven en ben benieuwd wat erin gaat gebeuren.”

Op het puntje van de stoel worden ervaringen uitgewisseld. Dat ze allemaal snel aan de slag willen is voelbaar. En door deel te nemen aan het project zetten ze een eerste stap.

VIP is een project van Vluchtelingenwerk Oost Nederland en is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Fondation, AMIF en vele enthousiaste vrijwilligers. VluchtelingenWerk is op zoek naar mensen die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren. Wil jij vrijwilliger worden of meer informatie kijk dan op www.vwon.nl bij de vacaturepagina van je gemeente, of mail naar Maartje Bugter, mbugter@vwon.nl.