Gemeenten & Professionals, 21 december 2019

'Ik heb echt veel geleerd... Jammer dat het voorbij is'

'Super goed, ik weet nu veel meer over hoe alles in Nederland gaat. Als ik nu werk ga zoeken, weet ik wat ik moet doen.' 'Het was heel nuttig. Ik heb echt veel geleerd, jammer dat het voorbij is.'
placeholder

'Leuk om nieuwe mensen te leren kennen.'

'Ik heb zoveel geleerd over Nederland, dat ik er nu met anderen over praat en discussieer. De uitleg en vertaling van de docent waren heel goed.'

Dit is zomaar een greep uit de vele positieve reacties na afloop van het participatietraject, een training om goed te integreren in de Nederlandse samenleving. Het traject - afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring - is afgelopen weken gevolgd door twintig vluchtelingen uit onder meer Syrië, Irak, Afghanistan en Rusland.

Tijdens de training in Lisse was de wijkagent Marco van Maris op bezoek, hij kwam vertellen over verkeer en veiligheid. Ze hebben hiermee geleerd dat in Nederland de Politie je vriend is. Ze wilden ook allemaal nog apart met hem op de foto.
Een medewerker van de GGD was te gast om te vertellen over opvoeding in Nederland en hoe het gezondheidssysteem hier werkt en hoe je gezond kunt blijven. Ook is aandacht besteed aan de verkeersregels, het onderwijssysteem en het vinden van werk.
Kortom: allemaal zaken die je moet weten als je pas in Nederland bent. Om direct te ervaren wat het betekent om te participeren in de samenleving hebben de deelnemers geholpen met het voorbereiden van de zangochtend in Groot Hoogwaak en een gezellige ochtend verzorgd voor de bewoners met muziek, dans. De vluchtelingen hadden lekkere hapjes meegenomen zoals ze die in hun thuisland maken. De activiteit werd georganiseerd door Stichting Present.

Intensief

En na acht weken was het zover dat ze trots hun handtekening konden zetten onder de participatieverklaring. Zij hebben een intensief traject achter de rug waarin vele onderwerpen zijn behandeld op een interactieve manier. Zo is er uitgebreid stilgestaan bij de Nederlandse grondwet en kernwaarden als gelijkheid, vrijheid van meningsuiting, rechtvaardigheid en respect voor anderen.
Het hele participatietraject - georganiseerd en uitgevoerd door VluchtelingenWerk Noordwijk, is een waardevolle aanvulling op het leren van de Nederlandse taal via de inburgeringscursus.
Vanaf 2017 heeft de overheid verplicht gesteld dat alle nieuwkomers het participatietraject volgen, iets waar deze groep deelnemers gezien hun reacties maar al te graag gehoor aan hebben gegeven.