Gemeenten & Professionals, 23 april 2021

‘Ik wil alles leren wat me helpt om mooie kansen te krijgen in de toekomst’

Geef een kans en geef vertrouwen. Veel vluchtelingen hebben een hoge opleiding gevolgd, het enige dat zij nodig hebben is een kans. Investeer in het eerste jaar en daarna krijg je goed resultaat. Dat is de boodschap van Hazem - consultant bij Deloitte - voor werkgevers.
placeholder

Via videobellen vertelt de Goese Hazem enthousiast over zijn werk bij Deloitte. Hij is consultant bij de afdeling Risk Reputation Leadership waar hij deel uitmaakt van een internationaal team, met Nederlands als voertaal.
In Syrië studeerde Hazem economie en werkte hij als accountant. Toen hij vijf jaar geleden naar Nederland kwam besloot hij alle kansen aan te grijpen. Stap voor stap zou hij zijn weg vinden. Hij startte al tijdens zijn tijd in het azc als vrijwilliger bij een dierentuin in Rosmalen en werd later vrijwilliger bij de kringloopwinkel in zijn vorige woonplaats Krabbendijke.

‘Ik wilde niet alleen thuisblijven, maar contact maken en leren’.

Dankzij het vrijwilligerswerk en de taalles verbeterde zijn Nederlands snel. Zijn arbeidscoach tipte hem op een functie bij de Deloitte die goed aansloot bij zijn achtergrond als accountant. Hazem liep negen maanden stage in Middelburg en kreeg daarna een contract bij Deloitte in Rotterdam, waar hij nu al meer dan een jaar werkt. Hij is erg blij met alles wat hij heeft kunnen leren van zijn collega’s en de vele e-learnings die Deloitte aanbiedt. Inmiddels werkt hij met twaalf programma’s die allemaal nieuw voor hem waren en gaat ook zakelijk taalgebruik hem steeds beter af.

Andere mensen, nieuwe ideeën

‘Het werk is heel leuk, het is veel meer dan werk. Er zijn bijna geen verschillen tussen de medewerkers en de directeur. De directeur brengt soms zelfs koffie. Dat is prachtig, en geeft energie om te werken. In Nederland werk je veel samen in een team. Dat is heel goed. Het is gezond voor het bedrijf. Dankzij andere mensen kom je weer op nieuwe ideeën’.
Hazem werkt op dit moment al meer dan een jaar thuis en mist het contact met zijn collega’s. Hij hoopt snel weer naar kantoor te mogen. Over zijn droom voor de toekomst hoeft hij geen seconde na te denken. Een mooie opleiding voor zijn drie kinderen staat met stip op één. Zelf hoopt hij zijn Nederlands nog verder te verbeteren: ‘Ik wil alles leren wat me helpt om mooie kansen te krijgen in de toekomst.’

Bied nieuwkomers een kans!

VluchtelingVakmensen - de Bevelanden helpt mensen zoals Hazem naar werk. Daarvoor zijn we altijd op zoek naar werkgevers die nieuwkomers een kans willen bieden. Voor meer informatie: https://www.vluchtelingenwerk.nl/vakmensen