Gemeenten & Professionals, 3 december 2019

Ik wil dat mensen niet tegen dezelfde problemen aanlopen

“Toen ik 4,5 jaar geleden naar Nederland kwam, liep ik tegen allerlei problemen aan. Ik weet hoe moeilijk het is als je niemand hebt en niets weet. Daarom ging ik ruim een half jaar geleden naar VluchtelingenWerk toe om nieuwkomers te helpen, zodat ze niet tegen dezelfde problemen aanlopen als ik.”
placeholder

Hassan Alyoussef (26 jaar) is vrijwillig tolk en en begeleider bij VluchtelingenWerk Arnhem. Hij zet zich in om vluchtelingen een goede start te geven.

Wat doe je als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk?
“Ik spreek Koerdisch en Arabisch en tolk bij VluchtelingenWerk voor mensen die de taal nog niet spreken omdat ze net in Nederland zijn. Meestal doe ik dat bij gesprekken op kantoor, maar soms ook telefonisch.

In het begin was veel van de inhoud nieuw voor mij, maar op een gegeven moment groeide ik verder en kon ik zelf ook antwoord geven. Nu draai ik ook mee in de begeleiding en beantwoord ik  vragen waar mensen mee binnen komen, bijvoorbeeld een brief die ze niet begrijpen. Als ik het zelf niet weet, kan ik altijd terecht bij een collega of bij mijn teamleider.”

Wat van je werk is er moeilijk?
Hassan blijft even stil terwijl hij over de vraag nadenkt.
“Soms komen er mensen met grote problemen, ze zijn bijvoorbeeld dakloos of erg ziek, of hebben veel schulden. Wij kunnen dat niet voor ze oplossen, we geven ze advies en verwijzen ze door, maar kunnen hun  problemen niet wegnemen. Dat vind ik moeilijk om te zien.”

Wat vind je mooi in je werk?
“Ik heb zelf ook veel geleerd in mijn vrijwilligerswerk, vooral de Nederlandse taal. Ik heb mijn inburgering afgerond, maar in de praktijk heb ik pas echt goed de taal geleerd.

Het mooiste van mijn vrijwilligerswerk is de voldoening als ik iemand verder geholpen heb. Als ik weet dat iemand weer verder kan, dan voelt dat echt fijn. Ik wil ook betaald werk of een BBL opleiding gaan doen in het sociale domein, daar ben ik nu naar op zoek.”

Wil je ook mensen verder helpen? Kom naar VluchtelingenWerk, er zijn veel mensen die je hulp nodig hebben.