‘Ik wil mensen op weg helpen naar een rustige toekomst hier’

Gemeenten & Professionals, 9 juli 2024
Leestijd, 3 min.
Theo is sinds 2017 maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk Nederland. Hij helpt statushouders bij het regelen van alles wat nodig is rondom een verhuizing uit een asielzoekerscentrum naar een eigen woning in de gemeente Rheden.
placeholder

Statushouders een warm welkom geven

Op maandagavond na het eten pakt Theo Woesthuis zijn laptop en loopt naar twee gezinnen bij hem in de buurt in Dieren. “Heerlijk, zo laagdrempelig. Dan drinken we een kopje thee of koffie, afhankelijk van de gewoonte van de mensen. En dan kijken we wat er nog geregeld moet worden.” Als Theo zijn honden gaat uitlaten, lopen vader en zoon uit een van de gezinnen soms mee. “Ze zijn dol op honden, zo leuk.”

Sinds 2017 is Theo maatschappelijk begeleider. Hij helpt statushouders bij het regelen van alles wat nodig is rondom een verhuizing uit een asielzoekerscentrum naar een eigen woning: denk aan inschrijven bij de gemeente, verzekeringen afsluiten, het vinden van een huisarts en tandarts, een school voor de kinderen, maar ook sociale aansluiting vinden bij de buren, het buurtcentrum of de bibliotheek.

Tasje met spulletjes

Als statushouders de sleutel van hun nieuwe woning krijgen, hebben ze twee weken om te verhuizen. “Samen kijken we wat er geregeld moet worden om het huis een beetje leefbaar te maken in die twee weken. Sommige mensen hebben al een kennissenkring opgebouwd, dan staan er zo drie, vier man te schilderen in hun nieuwe huis. Maar niet iedereen vindt zo makkelijk aansluiting. Ik begeleid nu een negentienjarige jongen uit Eritrea, hij heeft hier geen familie, geen kennissen. Bij sommige gezinnen rijd ik met een aanhangwagen hun spullen naar hun nieuwe huis, deze jongen had alleen een tasje.”

Voor nieuwkomers is het niet makkelijk hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. “Ze spreken geen Nederlands, soms ook geen Engels. Er moet zóveel geregeld worden. Als maatschappelijk begeleider moet je je daarin echt vastbijten, en ondertussen mensen aan de hand meenemen. Want het idee is dat iemand na negen maanden zelfredzaam is, dan houdt de begeleiding op en moeten ze het op eigen houtje kunnen. Al kunnen ze daarna altijd nog bij ons spreekuur terecht."

Meeleven

Theo voelt grote betrokkenheid bij de mensen waar hij komt. “Zo’n Eritrese jongen, die hier alleen is gekomen en in twee jaar tijd een beetje Nederlands leert, stage loopt bij een drogist. Het is zo mooi om te zien hoe iemand zijn best doet om een thuis te maken van onze samenleving.” Bij een Syrische man leefde hij enorm mee met zijn pogingen tot gezinshereniging. “Het duurde zó lang, zijn zoon werd bijna 18 en dreigde het leger in te moeten in Syrië. De zenuwen die je dan meemaakt… Gelukkig kon zijn gezin daar op tijd weg.”

Het geeft Theo veel voldoening als hij ziet hoeveel impact de begeleiding heeft op het leven van mensen. “Ik doe het even tussendoor, maar voor hen is het echt cruciaal. Na een lange eerste dag, als iemand de sleutel heeft gekregen van zijn of haar woning en ik gas en licht en toeslagen heb geregeld, denk ik: Dat hebben we toch maar mooi even gedaan. We zijn er nog lang niet, maar deze mensen zijn wel een stukje verder op weg naar een rustige toekomst hier, zonder oorlog en dreiging.”

Wil jij net als Theo vrijwilliger worden?

In Rheden is op dit moment plek voor nieuwe maatschappelijke begeleiders. Je kunt al vanaf vier uur per week nieuwkomers ondersteunen bij het maken van een nieuwe start of begeleiden bij de overkomst van hun gezin. Je maakt deel uit van een enthousiast en gemotiveerd team, waarmee je ervaringen en kennis kunt uitwisselen.