Gemeenten & Professionals, 18 februari 2021

Inburgeraars verliezen kostbare tijd en een deel van hun woordenschat

Op 15 februari kregen de aanbieders van taal- en inburgeringsonderwijs bericht van demissionair minister Wouter Koolmees dat per direct moest worden gestopt met de klassikale lessen voor analfabete cursisten. Daarmee werd de uitzonderingspositie voor die alfa-groepen helaas ingetrokken.
placeholder

En dat betekende dat onze teamleiders op de inburgeringslocaties overal in het land weer moesten schakelen, dat er weer van alles moest worden aangepast en inburgeraars moesten worden ingelicht. ‘We hebben dit jaar een spoedcursus flexibiliteit gekregen’, zegt teamleider Eva Gelting van Inburgeringslocatie Naaldwijk. ‘We hebben vaak moeten schakelen van lockdown naar open, van fysiek naar hybride lessen en online. Op alle vlak is er nu ervaring.’

Kwetsbare groepen

Teamleiders mopperen niet, maar ze leven wel mee met cursisten, docenten en taalvrijwilligers. ‘Het was fijn dat de meest kwetsbare groepen de afgelopen weken wel naar de leslocatie mochten komen. Dat er voor hen een uitzondering werd gemaakt. Maar helaas… Nu moeten onze alfabetiseringsdocenten weer inventariseren wie wel en wie niet in staat is online verder te gaan. Voor teamleiders en administratie levert dit veel extra werk op. Maar echt vervelend is dit natuurlijk vooral voor de cursisten en docenten’, aldus Gelting.

Onze teamleiders maken zich zorgen over de taalontwikkeling van de groep die niet of moeilijk mee kan in het digitale onderwijs. De cursisten die online lessen volgen, zijn best tevreden. Maar we hebben, zo vertelt Gelting verder, veel cursisten die al een tijdje thuis zitten te wachten op het bericht dat de scholen weer open gaan. En die daarnaast ook weinig contact hebben met hun taalcoaches. Die groep raakt naast kostbare tijd ook een deel van de eerder geleerde woordenschat kwijt.
Dan is er nog de groep cursisten die staat te trappelen examen te doen en volgende stappen te zetten. De examenlocaties van DUO blijven voorlopig dicht en zonder diploma of ontheffing kun je geen verblijfsvergunning onbepaalde tijd krijgen en vervolgens naturaliseren. En dat betekent wachten, wachten,  en nog eens wachten. Nog langer leven in de pauzestand.

Wisselende omstandigheden

Om de moed er in te houden, de boel een beetje op te fleuren en het contact niet te verliezen, wil een docent van de leslocatie Naaldwijk binnenkort bosjes bloemen bij de thuiszitters bezorgen. Dat hoeft misschien niet zo duur te zijn, met al die kassen in het Westland. En alle taalvrijwilligers ontvingen onlangs het boek ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’ van Said Al Haji. Gelting: ‘Ze konden dat kadootje bij mij ophalen. Dat was meteen een leuk moment om iedereen te zien en even bij te praten.’

Extra bellen om contact te houden, een maandelijkse nieuwsbrief voor alle vrijwilligers, docenten ondersteunen bij het digitaal lesgeven. In steeds weer wisselende omstandigheden. Er wordt veel creativiteit en flexibiliteit gevraagd. Gelting: ‘Het lukt allemaal best. We vinden het vooral voor de cursisten en hun leuke, mooie, warme contacten met onze taalcoaches heel rot. Dus ja… We verlangen natuurlijk met z’n allen naar weer volle leslokalen.’

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie