Gemeenten & Professionals, 10 maart 2020

Inburgeren in Delft is zoveel meer dan woordjes leren

Taalles, een buddyprogramma, masterclasses. Plus een introductie in het studentenleven. Inburgeren op de TU Delft is keihard studeren, maar ook leren sjoelen, bowlen en haring eten.
placeholder

Een groep van zestien ambitieuze cursisten – vooral hoogopgeleide twintigers – bereidt zich momenteel in Delft zich voor op het Staatsexamen. Het is het vierde jaar dat VluchtelingenWerk en Engineers for Refugees deze intensieve onderwijsroute (‘Van Nul naar B2-niveau in 36 lesweken‘) aanbieden. Engineers for Refugees (E4R) is een initiatief opgericht door studenten van de TU.
De cusisten studeren in Delft op de campus, tussen de leeftijdsgenoten. Ze leren dankzij de betrokken inzet van buddy's de stad, het studentenleven en het Nederlandse onderwijssysteem kennen. Maar er zijn ook sjoelavonden, ze leren banden plakken. Er was onlangs een bake-off appeltaarten bakken, met Sinterklaas moesten ze gedichten schrijven en ze kregen op een excursie te zien hoe ‘Delfts Blauw’ er uitziet. En dat alles in het kader van het Buddyprogramma, dat de studenten van E4R verzorgen.

Pittig

Daarnaast zijn er de Masterclasses. Vorige maand ging de groep op bezoek bij Shell. In de middag was er een sollicitatietraining. Eerder waren er trainingen ‘presentaties geven’ en andere bedrijfsbezoekjes. ‘Waar er op gewone inburgeringslocaties 8 uur les wordt gegeven, krijgen deze cursisten 16 uur per week. Met daarbij dus nog al die extra’s. Het is pittig. Maar er wordt naast hard geleerd dankzij de enorme betrokkenheid en enthousiaste inzet van de studenten van de TU gelukkig ook regelmatig heel veel lol gemaakt’, aldus Christa Drent, teamleider van onze inburgeringslocatie in Delft.

Techneuten

In de vierde groep in Delft zitten opvallend veel Jemenieten. In de voorgaande edities vormden Syriërs de hoofdmoot. Techneuten trekken techneuten: veel van de cursisten hopen hier straks een technische studie te gaan volgen. Maar dit traject is zeker niet alleen voor hen bestemd. Drent: ‘Iedereen is welkom. We hebben ook deelnemers met een verpleegkundige en journalistieke achtergrond.’
De leuke dingen zijn even geschrapt. Zo gaat dat soms, in het studentenleven. En dus ook bij deze inburgeraars. De sjoelbakken hebben plaatsgemaakt voor studieboeken. De zestien cursisten bereiden zich voor op een tussentijdse toets.

 

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie