Gemeenten & Professionals, 5 maart 2020

Individueel maatwerk als aanvulling op klassikale leerroutes

Kees en Loeke Dijkhuis startten na hun banen als chirurg en kinderarts een nieuwe carrière. Als vrijwilligers bij VluchtelingenWerk. Kees is maatschappelijk begeleider, Loeke ging aan de slag als taalcoach.
placeholder

‘We verveelden ons absoluut niet, maar we wilden niet alleen leuke dingen voor onszelf doen. Noem het idealisme: we wilden ook iets voor een ander betekenen’, vertelt Kees.
Kees en Loeke werden gekoppeld aan het Syrische echtpaar Mohammad Barkal (33) en Median Ahmad (35) en hun zoontje Zagros (3). En dat klikte. ‘Ze hebben onze harten gestolen’, zegt Kees. ‘Ze zijn zo geweldig gemotiveerd. Mohammad en Median zitten avond na avond samen dictees te oefenen.’

Praktische zaken

Minister Koolmees wil enkele onderdelen uit de huidige maatschappelijke begeleiding  onderbrengen in andere taken uit de nieuwe inburgeringswet. Casemanagement en voortgangsgesprekkken zijn echter niet hetzelfde als maatschappelijke begeleiding en kunnen die ook niet vervangen. Wie helpt er dan bij praktische zaken? Of bij de kennismaking met de lokale woonomgeving en samenleving?
In de plannen van de minister wordt er veel klassikkaal geleerd. Met onze integrale aanpak in de maatschappelijke begeleiding bieden we een waardevolle aanvulling en verdere verdieping van het klassikale spoor. Straks is het de bedoeling dat het curriculum van de inburgeringsschool ook integratieonderwerpen bevat. Zo zouden de groepslessen van Euro-Wijzer (een training om financieel zelfredzaam te worden, om schulden te voorkomen) in het lesrooster kunnen worden ingepast. De maatschappelijk begeleider kan hierop inspelen door als coach de stof toe te passen op de situatie van de cliënt en oefeningen met haar of hem te doen om de nodige vaardigheden te trainen.
Ja, de inburgeraar kan in de klas leren hoe hij kinderbijslag kan aanvragen, maar wat als dat ten onrechte niet wordt toegekend? De minister schat het belang van goede maatschappelijke begeleiding, ons individuele maatwerk als aanvulling op de klassikale leerroutes, helemaal verkeerd in. Dit wordt ook erkend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG schaart zich ook achter VluchtelingenWerk wat betreft het door het Ministerie voorgestelde budget voor de maatschappelijke begeleiding. Dat is veel te laag.

Vertrouwensband

Maatschappelijke begeleiders van VluchtelingenWerk hebben een vertrouwensband met vluchtelingen en zijn onafhankelijk. Ze kijken mee, houden het overzicht en bieden een luisterend oor. Daarnaast houden zij ook het welzijn van eventuele kinderen in de gaten. Bovendien is door de inzet van onze vrijwilligers de vaak noodzakelijke intensieve begeleiding mogelijk, die anders onbetaalbaar zou zijn.
Absoluut onbetaalbaar! De band tussen Kees en Loeke met hun nieuwe, Syrische plaatsgenoten is er een mooi voorbeeld van. Ze lijken elkaar te hebben geadopteerd, Zagros lijkt ‘vastgeplakt’ aan zijn Nederlandse opa.
Officieel stopte onlangs de maatschappelijke begeleiding, het Syrische gezin is klaar om op eigen benen te staan. Kees: ‘Dat is officieel. Maar we houden vriendschappelijk contact en onze deuren staan natuurlijk voor elkaar open.’

 

Klik hier voor ons Themadossier Veranderopgave Inburgering