Gemeenten & Professionals, 19 maart 2019

Inspirerend bezoek van dappere padre

In de Grote Kerk van Vlaardingen is vorige week de Geuzenpenning aan padre Alejandro Solalinde Guerra uitgereikt. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze stichting is in 1987 opgericht door oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zij waren lid van de Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland.
placeholder

Padre Alejandro Solalinde (73) richtte in 2007 het opvanghuis Hermanos en el Camino op (Broeders Onderweg) in Ciudad Ixtepec. De Mexicaanse priester biedt hiermee een ​veilige plek aan migranten. Daar kunnen ze even op adem komen en voedsel en onderdak krijgen, evenals medische en psychologische hulp en juridische begeleiding.
Dagelijks proberen wanhopige migranten de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken, op zoek naar een beter leven voor hen en hun familie. Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Velen halen de grens niet. Onderweg lopen ze groot gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord. Padre Alejandro Solalinde Guerra kon dit niet langer aanzien en daarom zet hij zich al jaren in om hun lot te verbeteren.

Inspirerend bezoekje

Padre Alejandro was vrijdag ook nog op bezoek bij VluchtelingenWerk Vlaardingen en heeft daar kennis gemaakt met ons en met Taalcentrum Vlaardingen. Hij heeft gesproken met medewerkers en deelnemers van de taallessen.
De padre was onder de indruk van de taallessen die de mensen volgen om de Nederlandse taal te leren en heeft ook gesproken met vluchtelingen over hun leven in Vlaardingen en cultuurverschillen die zij ervaren.
Het was een inspirerende ochtend.