Gemeenten & Professionals, 19 januari 2021

Ivan werkt aan vrede en veiligheid, als militair en als vrijwilliger bij VWON

Ivan Plein is kapitein bij de landmacht en vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Zeewolde. In het magazine STERKER van de het Ministerie van Defensie staat dit mooie portret:
placeholder

“Als militair proberen wij vrede en veiligheid te brengen. Dat lukt niet altijd en overal. Er zijn mensen die moeten vluchten naar Nederland. Hen hier helpen zie ik als een verlengstuk van mijn werk als militair.

Voor Vluchtelingenwerk Oost-Nederland werk ik als maatschappelijk begeleider, coach en jurist. Gemiddeld ben ik daar zo'n zestien uur per week mee bezig. Soms is er een
uitschieter naar dertig uur, dan neem ik extra verlofuren op. De meeste tijd zit in de begeleiding van vluchtelingen. Ik krijg voor ten minste vier maanden een gezin aangewezen dat ik wegwijs maak in onze samenleving. Ik haal ze op uit het asielzoekerscentrum, breng ze naar hun woning en help ze bij alles wat dan nodig is. Denk aan: verzekeringen, gas, water, licht, kinderen inschrijven op een school, eventuele inburgeringscursussen. Alles om een gezin draaiende te krijgen. Het einddoel is dat zij zelfredzaam zijn.

Zelf kwam ik als kind met mijn moeder vanuit Suriname het goede leven in Nederland opzoeken en ik weet hoe moeilijk zij het gehad heeft met al die formulieren en instanties hier. Ik wil anderen helpen het iets makkelijker te maken. Acht jaar geleden ben ik een studie sociaal juridische dienstverlening gaan doen. Ik sta nu ook vluchtelingen bij als jurist. Ik help hen bijvoorbeeld bij gezinshereniging of als hun verblijfsvergunning wordt ingetrokken. Soms is dat zwaar, als een gezin volledig is geïntegreerd en dan blijkt dat ze terug moeten naar een land waar het niet veilig is. Maar dat weegt niet op tegen de keren dat ik wel kon helpen. Ik doe dit werk nu tien jaar en de mensen die ik in het begin heb bijgestaan, hebben nu kinderen die met mijn kinderen spelen. Mooi om te zien hoe alles samensmelt.”