Gemeenten & Professionals, 3 oktober 2018

Je krijgt toch een bijzondere band

Thijs de Haan (30) is juridisch vrijwilliger in AZC Elderhoeve in Arnhem. Hij doet dit werk al 2,5 jaar. Thijs begeleidt asielzoekers tijdens hun asielprocedure. “Ik heb veel contact met advocaten. Het is veel dossierwerk, je moet heel veel uitpluizen. Zo maken we bijvoorbeeld een vluchtverhaalanalyse. Dan neem je het dossier van iemand goed door en gaat met de cliënt in gesprek om zijn vluchtverhaal concreter te krijgen. Soms moet er gezocht worden naar aanvullende documenten. Een collega van mij heeft bijvoorbeeld na heel veel moeite belangrijke documenten uit Afghanistan weten te krijgen.”
placeholder

In het AZC Elderhoeve wonen ca. 300 bewoners uit allerlei landen. Hun verblijfsstatus is heel divers: een deel zit nog in de procedure, een deel heeft al een verblijfsvergunning en wacht op uitplaatsing naar een huis in een gemeente, een deel is nagereisde familie (gezinsherenigers). Thijs houdt zich ook bezig met de begeleiding van gezinsherenigingsprocedures: “Als een gezinshereniging lukt is dat heel erg fijn. Als de familie eindelijk over komt is de ontlading enorm, dan is het vaak groot feest! “

Jongeren
Thijs is ook juridische begeleider van AMV-ers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen, die jonger zijn dan 18 jaar. In Arnhem zijn 2 Kleine WoonEenheden (KWE) waar zo’n 35 jongeren wonen. “De begeleiding is ongeveer hetzelfde, maar het vraagt om andere technieken om in gesprek te gaan. Deze jongeren zijn vaak wat kwetsbaarder. De aanloop naar die gesprekken is wat langer, er moet eerst een vertrouwensband groeien.”

Veel steun aan elkaar
Wat vindt hij het leukste aan het werk? “Het is heel erg inhoudelijk, je leert er veel van. Ik vind het zelf erg leuk om juridische vragen op te lossen. En elke dag is anders, je valt van het ene uiterste in het andere: van diepe ellende tot hele grote vreugde. Ook het contact met de cliënten vind ik erg leuk, je krijgt toch een bijzondere band met ze.”
Minder leuke aspecten aan het werk zijn er natuurlijk ook. “Het vraagt wel wat van je, het is geen koffie schenken. Soms gaat het niet goed met mensen, bijvoorbeeld als ze terug moeten. Ook de vluchtverhalen zijn soms heel heftig. Ik heb wel eens vluchtverhalen gelezen waar ik bijna misselijk van werd. In het begin vond ik dat wel lastig, inmiddels heb ik geleerd dat los te laten. We hebben als team veel steun aan elkaar en ook bij de teamleider kan ik altijd terecht.“

In het AZC heeft VluchtelingenWerk ook spreekuren, waar bewoners langskomen met korte vragen. Zelf draait Thijs geen spreekuren, hij werkt uitsluitend met afspraken. Inmiddels doet hij dat 2 dagen per week.
Toevallig studeert hijzelf ook HBO-recht, maar een juridische vooropleiding is beslist geen vereiste. De rest van zijn team is heel divers, mensen hebben heel verschillende achtergronden. Met cursussen en trainingen van VluchtelingenWerk kunnen zij het werk goed uitvoeren. Ook kunnen zij altijd terugvallen op de juridische helpdesk van VluchtelingenWerk Nederland. En op de teamleider, die juridisch geschoold is.

Zelf ervaren
Thijs wil nog wel wat zeggen tegen mensen die er over nadenken om juridisch vrijwilliger te worden. “Het is heel erg moeilijk uit te leggen hoe het precies is om dit werk te doen, je moet het eigenlijk zelf ervaren. Als mensen twijfelen of een drempel ervaren zou ik zeggen: ga met ons het gesprek aan of loop eens een dagje mee, dan zie je pas hoe het is. “