Gemeenten & Professionals, 26 januari 2023

Jongeren dichten over 'thuis'

Vandaag is Gedichtendag en start de Week van de Poëzie. Daarom de spotlights op één van de initiatieven binnen het project Wake Up Your Mind! In Utrecht gingen 11 jongeren aan de slag met het thema verbinding en dat resulteerde in de gedichtenbundel ‘THUIS – vroeger, nu, toekomst’.
placeholder

In 2021 startte VluchtelingenWerk met het project Wake Up Your Mind! (WUYM!) om ontmoetingen tot stand te brengen tussen jongeren met een vluchtelingenachtergrond en Nederlandse jongeren. Onder begeleiding van een projectmedewerker organiseren de jongeren een activiteit. Wat ze gaan doen mogen ze zelf bepalen, als het maar een relatie heeft met het werk van VluchtelingenWerk en de inclusieve samenleving. 

placeholder

Raken met woorden

In Utrecht kozen ze voor ‘raken met woorden’. Ze kenden elkaar niet en gingen toch allemaal de uitdaging aan om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Eén van de deelnemers: “Afgelopen vier maanden zijn we als groep naar elkaar toe gegroeid en is een mooie vriendschap ontstaan.”

Ter voorbereiding op het schrijven van hun gedichten spraken de jongeren met anderen over de betekenis van ‘thuis’. In de dichtworkshop van Baban Kirkuki vormden ze deze gesprekken om tot gedichten. Vandaag op Gedichtendag (26 januari 2023) ligt de gedichtenbundel bij de drukker. De jongeren nemen de bundel volgende week in ontvangst.

Familie, gemis en dromen

De gedichten hebben titels als ‘opnieuw’ of ‘leven kan oneerlijk zijn’. Er klinkt verdriet in door van gezinnen en families die elkaar zijn kwijtgeraakt, van jongeren die gedwongen zijn hun dromen opnieuw vorm te geven en van herinneringen aan huizen die zijn ingestort en vaders en moeders die ruzie maken met elkaar. Maar bovenal spreekt er hoop uit de gedichten. Hoop op een nieuw begin, naast herinneringen die worden gekoesterd en bewaard en nieuw hervonden liefde. Het zijn gedichten van jongeren met heel verschillende achtergronden, maar met dezelfde dromen.

Image 1

Andere WUYM! initiatieven

Het initiatief in Utrecht is prachtig, maar staat niet alleen. Ook op andere locaties gingen jongeren samen aan de slag. Vorig jaar bijvoorbeeld verkocht een groep in Groningen knakworsten en warme chocolademelk om geld in te zamelen voor Oekraïne. Een groep uit Elst organiseerde verschillende activiteiten op de opvanglocatie om de periode rond de feestdagen op te fleuren. En de groep in Oisterwijk zamelde sport- en spelmateriaal in voor de bewoners van de noodopvanglocatie.

Heb jij ook een missie?

Heb jij ook een missie en ben je tussen 17 en 30 jaar oud? Doe mee met Wake Up Your Mind! en meld je aan via:

Meer informatie en aanmelden Wake Up Your Mind!