Gemeenten & Professionals, 21 november 2013

Joris Linssen maakt het onmogelijke mogelijk voor vluchtelingen

Aanstaande vrijdag 22 november start op Nederland 1 het NCRV-programma Joris United. In de eerste uitzending zien we het verhaal van Billy, eén van onze vrijwilligers uit AC Zevenaar. Billy vluchtte 20 jaar geleden uit Burundi en dacht tot een half jaar geleden dat zijn moeder niet meer in leven was.

In Joris United reist Linssen (bekend van Hello Goodbye) samen met Nederlandse vluchtelingen af naar een plek in de buurt van hun moederland om het onmogelijk mogelijk te maken. Zoals een hereniging met hun moeder, zus of best vriend die zij nooit meer dachten te ontmoeten. Onderweg bespreken ze de gruwelijke dilemma's van vluchtelingen en bezoeken ze kampen waar ze soms jarenlang woonden. Inmiddels hebben deze vluchtelingen in Nederland na jaren een bestaan opgebouwd, maar het verdriet om wat ze moesten achterlaten blijft.

In de volgende aflevering op vrijdag 29 november gaat Linssen naar Thailand met de Birmese vluchtelinge Eh Law Dahr, die nu ruim 5 jaar in West Maas en Waal woont. In Thailand zal Eh Law Dahr haar 92 jarige oma ontmoeten die vanuit Birma naar Thailand is gereisd. Ook bezochten zij het vluchtelingenkamp waar zij 10 jaar hebben gewoond.

Joris United wordt vanaf aanstaande vrijdag 22 november wekelijks uitgezonden op Nederland 1 om 21.30
Lees ook het interview met Joris Linssen in de NCRV-gids: http://www.ncrvgids.nl/gids/artikel/8434