Gemeenten & Professionals, 16 februari 2016

Juridisch vrijwilliger in de gemeente, wat doe je dan?

'Een bijzonder geval', zo noemt Karin Engbers het verhaal van een Irakees gezin. 'Een vluchteling uit Irak was jaren bezig om weer samen te kunnen zijn met vrouw en vier kinderen. Uiteindelijk kwamen zelfs de Raad van State en de staatssecretaris er aan te pas. En toen was het verhaal nog niet afgelopen.' Karin Engbers is juridisch vrijwilliger bij VluchtelingenWerk in Doetinchem en begeleidde deze vader bij de procedure tot gezinshereniging.
placeholder

Als juridisch vrijwilliger ondersteun je iemand met al het papierwerk dat hoort bij een proces tot gezinshereniging. Je houdt intensief contact met de IND-behandelaar die de procedure beoordeelt. Ook help je een vluchteling om bewijslast te verzamelen, hij moet namelijk aantonen dat het echt zijn familie is. Toen het gezin uit Irak toestemming kreeg om samen in Nederland te leven, waren zijn vrouw en kinderen op de vlucht geslagen voor IS en niet meer traceerbaar. Uiteindelijk hebben ze hun man en vader toch weer kunnen bereiken. De twee oudste zonen waren ondertussen ouder dan 18 jaar. Zij mochten van de IND daarom niet mee met hun moeder en broertjes.

'Een procedure kent niet altijd een goed einde', vertelt Karin. 'Je moet er daarom tegen kunnen om slecht nieuws over te brengen. Bewijzen dat je een gezin bent, valt niet altijd mee.'

Bij vluchtelingen uit landen waar goede documentatie is (zoals Syrië) lopen procedures vrij soepel. Maar mensen uit bijvoorbeeld Eritrea hebben vaak geen documenten en geen werkende overheidsinstanties. Een DNA-onderzoek kan de oplossing zijn, maar daarvoor moeten partner en kinderen van Eritrea naar Ethiopië. Die grens overgaan is strafbaar (je loopt kans te worden doodgeschoten) en teruggaan naar Eritrea kan vervolgens niet meer. Het gaat dan echt om ingewikkelde en spannende procedures.

'Ik vind het mooi dat je echt iets kunt betekenen in het leven van mensen,' vertelt Karin enthousiast, 'je bouwt een band met ze op. Ook leer je andere culturen kennen en relativeren. Het is wel een verantwoordelijkheid, er rust best wat op je schouders. Daarom moet je heel nauwgezet en analytisch kunnen werken en op de juiste manier een boodschap communiceren.'

In Doetinchem en in andere gemeentes zoeken we juridisch begeleiders. Iets voor jou?