Gemeenten & Professionals, 3 maart 2020

Marjan bouwt bruggen

Als Marjan Slotboom op haar 63e thuis komt te zitten, zoekt ze iets zinvols waar ze haar tijd, talenten en energie in kwijt kan.  Ze meldt zich aan bij VWON en werkt nu als participatiecoach. In die rol heeft ze de afgelopen vier jaar al veel vluchtelingengezinnen in Elst geholpen om mee te kunnen doen in de samenleving.
placeholder

“Er is een brug te slaan tussen iemand die hierheen vlucht en de Nederlandse samenleving. Mensen zijn gewend aan hun eigen systeem, hun eigen cultuur en ze moeten Nederland nog leren kennen,” vertelt Marjan. “Als participatiecoach laat je zien hoe het systeem werkt en help je mensen met het opbouwen van een eigen netwerk.”

“Maar let wel, het komt van twee kanten. We leggen veel verantwoordelijkheid neer bij de vluchteling, maar de samenleving moet ook in beweging komen. We hebben mensen nodig die hen een kans geven. Anders gaat er een generatie capabele mensen verloren.” Marjan is er heilig van overtuigd: iedereen is nodig voor goede integratie. “Echt meedoen begint met het systeem leren kennen. Hoe kom je bij een sportclub, inzicht in het schoolsysteem of weten waar je terecht kan bij problemen. Het zijn allemaal belangrijke stappen. Een stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek is ook zo’n stap.”

Op een gegeven moment heeft Marjan een cliënt die chauffeur wil worden. Op een snikhete zomerdag rijdt ze op haar fiets het industrieterrein rond op zoek naar een transportbedrijf. Ze stapt op hen af en vraagt: ‘Wil je een talentvolle jongen een werkervaringsplek bieden?’
Gelukkig gunt de manager hem een kans en die wordt met beide handen aangegrepen.

“Dit zijn succesverhalen, natuurlijk. Maar ik ben ook trots op kinderen en ouders die actief gaan meedoen bij de voetbalclub en zo weer een stap zetten in het Nederlands systeem.”

In 2019 is VWON gestart met het structureel inzetten van participatiecoaches, die methodisch werken aan netwerkuitbreiding en sociaal contact met Nederlanders. Dit doen we als onderdeel van VIP18 of aanvullend aan andere vormen van maatschappelijke begeleiding.