Gemeenten & Professionals, 30 april 2020

In Memoriam - Coby Pol

Coby Pol 5 mei 1930 - 23 april 2020
placeholder

Na een kort ziekbed is overleden onze zeer gewaardeerde vrijwilligster, Coby Pol.
Coby begon haar werkzaamheden voor VluchtelingenWerk in Westland na haar pensionering en was 25 jaar aan ons verbonden. Nog niet zo lang geleden - op 89-jarige leeftijd - was ze nog actief met de begeleiding van een vluchtelinggezin dat net nieuw in Naaldwijk was gehuisvest.
Coby was in haar werkzame leven maatschappelijk werkster en zette die jarenlange ervaring in voor VluchtelingenWerk. Ze deed het vrijwilligerswerk met zorg, planmatig, maar ook met tomeloze inzet, liefde en compassie. Altijd bescheiden en met humor.

Collega Rita - tolk in het team van VluchtelingenWerk Westland - kwam tien jaar geleden als vluchteling in Nederland aan en werd toen begeleid door Coby: ‘Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat er goede mensen zijn in deze wereld en zij was één van die mensen. Zij was de eerste persoon in dit land die me een veilig gevoel gaf, een gevoel van ‘thuis’. Coby zorgde voor me als een moeder, oma, tante en zus. Bij haar was ik geen vluchteling, maar kon ik mezelf zijn.’
Met Coby raakt VluchtelingenWerk Westland een belangrijke pijler kwijt. Maar nog veel belangrijker: een geweldig lieve, betrokken, trouwe, zorgzame vrouw die altijd klaar stond voor een ander.
‘Ik heb veel bewondering gehad voor haar inzet en haar wil om te blijven leren’, zo reageerde één van haar teamgenoten, op het verdrietige nieuws. Een ander zei: ‘We zullen een mooi en goed mens missen.’

Coby was nog helemaal niet klaar om te stoppen met haar werk bij ons. Ze stond nog middenin het leven en naast haar vrijwilligerwerk genoot zij van haar huis en tuin en de tripjes naar Ermelo. Als ze daar vandaan terugkwam nam ze altijd verse eitjes voor 'vluchtelingenwerkers' mee. In Ermelo werd ze geboren, daar is ze begraven.
‘We gaan Coby missen, maar we zijn zo blij dat we haar hebben gekend’, aldus Esther van Zutphen, onze teamleider in Westland.

Coby, je wordt niet vergeten. Dank je wel voor al je werk. En je liefde!