Gemeenten & Professionals, 18 februari 2021

Met @ctiverende e-learning is er veel mogelijk in coronatijd

Er is een nieuwe e-learning omgeving, speciaal samengesteld voor nieuwkomers. In opdracht van de gemeente Hilversum volgen nu 16 deelnemers de online modules. Zo kunnen ze ook in coronatijd blijven leren.
placeholder

Online leeromgeving op maat voor nieuwkomers

Onze collega Sara Mohammadi, projectcoördinator arbeidsparticipatie vertelt over een nieuwe e-learning omgeving, speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers door Erna Geleijnse. De e-learning omgeving biedt een menukaart met allemaal verschillende e-learning modules om nieuwkomers stapsgewijs en op hun eigen niveau verder op weg te helpen in de Nederlandse samenleving.

Verschillende leerroutes

VluchtelingenWerk heeft de verschillende modules verzameld en gebundeld op het platform van oefenen.nl. Zo komen bestaande e-learnings van verschillende organisaties samen op 1 plek. De begeleider van VluchtelingenWerk kan verschillende leerroutes ‘klaarzetten’ voor de nieuwkomer en de resultaten bekijken via het speciale volgsysteem. Ook hebben deelnemers toegang tot extra materiaal, zoals handleidingen of werkbladen bij programma’s. Ook kan je berichten sturen, chatten en discussiëren in een forum.

De modules zijn beschikbaar vanaf A0 taalniveau tot B2 en kunnen direct na de huisvesting tot het einde van de inburgering ingezet worden. In combinatie met een groepstraining zijn de modules juist ook geschikt voor deelnemers die de taal niet goed beheren.

Interactieve e-learnings op maat

Met de interactieve e-learning kunnen nieuwkomers kennis maken en oefenen met werknemersvaardigheden, plannen, feedback ontvangen en geven. Het kan als meetinstrument worden gebruikt om mee te kijken hoe snel de deelnemers bepaalde onderwerpen eigen maken.

“Allereerst wordt er gekeken waar de deelnemer behoefte aan heeft, bijvoorbeeld een module over digitale vaardigheden, solliciteren, gezondheidzorg, budgetbegeleiding of opvoeding. Deze modules zet je dan klaar en kunnen gevolgd worden,” vertelt Sara.

“Het zijn interactieve e-learning modules met video, beeld en geluid. Het werkt heel stimulerend als na een opdracht iemand in beeld een duimpje omhoog steekt dat je het goed hebt gedaan. Sommige deelnemers kunnen niet stoppen. Dit geldt niet voor iedereen hoor, er zijn ook deelnemers die het liefst samen willen oefenen in groepsverband.”

Blijven leren in coronatijd

Op dit moment zijn er 16 Hilversumse deelnemers die in 10 weken deze @ctiverende e-learning volgen in opdracht van de gemeente Hilversum. Door corona is het nu mogelijk gemaakt om 9 maanden lang de modules te volgen.

Ook voor deelnemers waarvan het taalniveau nog niet zo hoog is zijn de e-learnings geschikt. “We hebben laatst vijf vrouwen geholpen met digitale vaardigheden. Ze weten vaak door hun kinderen wel hoe hun mobiele telefoon werkt, maar iets bestellen bij de Ikea of Zoom installeren is net wat lastiger. De module digitale vaardigheden is ook beschikbaar in het Arabisch, Tigrinya en Farsi.”

“Met de komst van de nieuwe inburgeringswet hopen we deze activerende e-learning aan alle nieuwkomers te kunnen aanbieden. Door het volgsysteem kan je precies zien waar de deelnemer staat en de vooruitgang monitoren. Dit kan dan weer gekoppeld worden aan de participatieladder.”

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met Erna Geleijnse, e-mailadres e.geleijnse@vluchtelingenwerk.nl.