Gemeenten & Professionals, 30 januari 2018

'Mijn werk als taalmaatje is nuttig, inspirerend en verrijkend'

Nieuwe Nederlanders moeten voor hun inburgeringsdiploma onze taal leren. Dat gaat via cursussen, maar dat is vaak niet genoeg. Dan kan een taalmaatje enorm helpen. Door het gesprek aan te gaan. Dat begint heel eenvoudig, maar ontwikkelt zich snel. Rien Meijer is taalmaatje en vertelt over zijn ervaringen.
placeholder

"Iedere taal staat voor een eigen manier van denken, voor een eigen cultuur. Onze taal kent heel veel, maar vaak net iets ander gevoel dan bijvoorbeeld het Arabisch of Tamazight (de taal van de Berbers), Tigrinya (Eritrees) of Swahili (Oost-Afrika). In het Nederlands wordt vaak pas in zinsverband duidelijk wat de betekenis van een woord is.  Een deur kan open zijn, de hemel ook, of een winkel. Drie verschillende betekenissen waar wij maar één woord voor hebben. Als taalmaatje loop je daar meteen tegenaan, merk je dat heel veel voor ons vanzelfsprekende begrippen voor je gesprekspartners vaak niet duidelijk zijn. Dat is op zich al een avontuur. Wat betekent het woordje ‘er’, wat betekent ‘zich’ in ‘zichzelf’.

Maar wie zich inzet als taalmaatje, merkt al gauw dat het over veel meer dan taal alleen gaat. Al snel groeit er vertrouwen en wordt er over van alles gepraat. Je gesprekpartner(s) wil(len) graag weten hoe er in Nederland over dingen wordt gedacht en jij komt er achter hoe zij denken, wat hun tradities en opvattingen zijn. Dat levert regelmatig verbluffende ontdekkingen op. Voor hen en voor jou. Je leert geweldig veel van elkaar en de kans is groot dat er echte vriendschap ontstaat. Ondertussen groeit hun taalvaardigheid en leer jij woordjes, uitdrukkingen, kennis en gebruiken uit hun taal en cultuur. Voor mij was het bijvoorbeeld een verrassende ontdekking dat onze zogenaamd Arabische cijfers (die uit India blijken te stammen) niet zomaar tekentjes zijn, maar dat ieder volgend cijfer oorspronkelijk een hoekje meer heeft:     

Er zit een hele filosofie achter. Dat is met heel veel dingen zo.

Ieder contact met mensen uit een andere cultuur is enorm verrijkend. Op tal van gebieden. Als taalmaatje merk je dat volop. Ben je echt geïnteresseerd in andere mensen en culturen en wil je helpen bij hun integratie, dan kan ik je van harte aanraden taalmaatje te worden."

Rien Meijer