Gemeenten & Professionals, 6 oktober 2021

Mooie liedjes en lekker eten: dat verbindt

Op zaterdagmiddag 18 september jl. organiseerde VluchtelingenWerk Oegstgeest een feestje in het kader van 'Verbinding', in het gebouw van de speeltuin Vogelenwijk. Zo konden (voormalig) statushouders en andere Oegstgeestenaren kennismaken met elkaar, in een ontspannen setting. Er was muziek, lekker eten en kinderen konden samen ravotten in de speeltuin. De ideale omgeving om gewoon plezier te maken met elkaar, ondanks je achtergrond, taal of cultuur. Jitske Bijker, vrijwilligster bij VluchtelingenWerk Oegstgeest, hielp mee en vertelt waarom de middag geslaagd was.
placeholder

Gemeenschappelijke taal

Het was heerlijk weer en nieuwe en oude Oegstgeestenaren maakten een praatje onder het genot van lekkere hapjes en drankjes, klaargemaakt door diverse gasten. Er was dan ook een ruime keuze aan bijzondere gerechten, variërend van diverse salades tot clafoutis (Frans kersengebak). De kids vermaakten zich in de speeltuin. Jitske Bijker: "Het is leuk om te zien dat kinderen meestal heel soepel contact maken met anderen. Ze vinden een gemeenschappelijke 'taal' om met elkaar te spelen."

Samen je plek vinden

Het programma was gevarieerd: Tommy (Hatim) Sherif, artiest en zelf gevlucht uit Egypte, gaf een internationaal optreden met verhaaltjes en liedjes in het Engels, Arabisch en Nederlands. Hij ging niet diep in op de ellende die voor hem de reden was weg te gaan uit zijn land. Hij nuanceerde zelfs direct zijn eigen vluchtverhaal, door te benoemen dat hij meende dat sommige vluchtelingen ongetwijfeld nog ergere dingen hebben meegemaakt. "Door zijn woorden sta je wel weer stil bij de achtergrond van vluchtelingen. De sfeer was opgeruimd en luchtig, maar toch heeft iedere vluchteling zijn of haar verhaal. Ze hebben alles achter moeten laten: familie, vrienden, werk en meer", vertelt Jitske. Ze is dankbaar dat zij, en andere vrijwilligers, nieuwkomers kunnen ondersteunen om hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Jitske doet sinds 2020 vrijwilligerswerk als maatschappelijk begeleider. Vluchtelingen die mogen blijven, moeten van alles regelen in het complexe Nederland, terwijl ze nog amper de taal spreken. "Je hebt alles achter moeten laten en moet vervolgens een heel nieuw leven opbouwen, in een nieuw land met een nieuwe taal, en vaak toch wel heel andere gewoontes", benoemt ze. Een maatschappelijk begeleider helpt daarom vluchtelingen snel zelfredzaam te worden.

Word ook vrijwilliger

Wil je ook vluchtelingen helpen een nieuw leven op te bouwen? In Oegstgeest hebben we het laatste jaar veel Oegstgeestenaren zich aangemeld als vrijwilliger en we zijn ontzettend dankbaar voor dit geweldige team. Momenteel zijn er daarom geen vacatures in Oegstgeest, maar in gezinslocatie/opvanglocatie Katwijk zijn helpende handen erg welkom; als Vrijwilliger Kinderspreekuur (lees hier meer) of Juridisch Begeleider (lees hier meer). Ook voor andere opvanglocaties in de Randstad zijn hard juridisch begeleiders nodig. Mail voor meer informatie naar: glkatwijk@vluchtelingenwerk.nl of bel 071-3417760 en vraag naar teamleider Dorien Ruiter.


.