Gemeenten & Professionals, 20 december 2019

Mooie ontmoetingen in Enschede

Na het sfeervolle Integratiediner van vorig jaar, keek ik verwachtingsvol uit naar het diner dit jaar, wederom georganiseerd door Vluchtelingenwerk en Resto van Harte. Een avond voor  statushouders en buurtbewoners, met gerechten uit verschillende culturen, een aantal korte toespraken en een band die de sfeer erin weet te houden. Ik ben benieuwd wat deze statushouders nodig hebben om een nieuw leven op te bouwen in de maatschappij.
placeholder

Een mooi voorbeeld is Mazen, afkomstig uit Syrië, de chef-kok die vorig Integratiediner het eten nog bereidde. Stichting Enschedese Verbinding bracht hem in contact met Resto Van Harte, waar hij gecoacht werd. Zijn belangrijkste doel was om snel de taal te leren. Inmiddels spreekt hij goed Nederlands, maar de uitspraak blijft hij lastig vinden.  Na anderhalf jaar vond hij betaald werk als kok. Binnenkort gaat hij starten met een BBL-opleiding.

Voor Alendi, een 24-jarige Syriër, hebben twee dingen momenteel topprioriteit: het leren van de taal en Nederlandse mensen ontmoeten.  Hij doet mee aan het project ‘Wake up your mind’, waarbij statushouders en Nederlandse jongeren samen projecten opzetten.  Hij wil werken met mensen met een verstandelijke beperking. In Aleppo was daarin geen betaald werk en deed hij dit naast zijn studie archeologie als vrijwilligerswerk.  “Als je werkt met deze mensen kun je het leven zien op een andere manier.  Ze zijn puur, echt en eerlijk en zeggen alles wat er in hun hart is.”

Ten slotte ontmoet ik Destiny, een meisje van 11 jaar. Ze is hier samen met haar moeder, die statushouders maatschappelijke ondersteuning biedt. Destiny hoort andere kinderen vaak negatief over vluchtelingen spreken. “Ik word heel boos als mensen zo praten en ik weet hoe het is, omdat ik ook een buitenlandse vader heb. Soms doen mensen helemaal niet aardig tegen mij om die reden.” Ze gaat er iets aan doen, door haar spreekbeurt op school over vluchtelingen te houden. Ze wil haar klas vertellen dat vluchtelingen lief, dankbaar en gastvrij zijn. Tijdens het diner komt ze in contact met een statushouder die goed Nederlands spreekt. Hij aanvaardt haar uitnodiging om tijdens de spreekbeurt iets te vertellen over hoe het is om te vluchten.

De ingrediënten van het diner zijn met al die gesprekken wat langs mij heen gegaan, maar die voor het opbouwen van een nieuw leven heb ik wel ontdekt: de taal leren, vrijwilligerswerk doen en contacten met Nederlandse mensen onderhouden.

Geschreven door Anita Franschman