Gemeenten & Professionals, 19 juli 2019

Mussa kan eindelijk weer lachen: morgen naar Schiphol!

Tien maanden later is het dan zover. Morgen gaat Mussa (18) naar Schiphol om zijn moeder op te halen. Eindelijk!
placeholder

Mussa kwam alleen, als minderjarige asielzoeker, vanuit Eritrea naar Nederland. Hij startte een procedure gezinshereniging voor zijn ouders en een jonger broertje en zusje. Vorig jaar vlak voor de zomer was er goed nieuws. De hele familie zou in in september 2018 weer compleet zijn! Ze zouden vanuit het Soedanese Khartoum naar Nederland komen. Op het allerlaatste moment bleek er echter iets mis met het visum van de moeder, die het vliegtuig niet in mocht en alleen in Soedan moest achterblijven.
Om het drama compleet te maken bleken bij aankomst op Schiphol alle koffers zoek. Die zijn nooit meer gevonden. ‘De eerste twee dagen in Nederland hebben we alleen maar gehuild’, vertelt Mussa.

Gezinshoofd

Hij ging de afgelopen maanden gebukt onder de situatie. Mussa fungeerde zo’n beetje als gezinshoofd, zijn vader was niet in staat die rol op zich te nemen. Wat ook niet hielp was dat Mussa’s zusje (15) niet stopte met huilen, gescheiden van haar moeder, angstig over haar situatie alleen in Soedan, onzeker over hoe dit allemaal zou aflopen.
‘Het is afschuwelijk van een afstandje te zien hoezeer dit gezin lijdt. Hoezeer het van kwaad tot erger werd. En om te voelen dat Mussa bijna aan deze schrijnende situatie onderdoor ging’, zegt teamleider Alex Groen van VluchtelingenWerk in azc Beverwaard die Mussa de afgelopen maanden zoveel mogelijk probeerde te helpen.
Alles werd in het werk gesteld een nieuw visum voor de moeder te regelen. Groen deed een beroep op ons VluchtelingenFonds voor de kosten van het vliegticket. ‘Het is fijn dat we met dat fonds in dit soort bijzondere gevallen financieel kunnen ondersteunen. Want dit gezin hoest niet zomaar het geld voor een ticket op. Dankzij het VluchtelingenFonds valt nog langer leed te voorkomen.’

Opgelucht

Vorige week boekten Mussa en Alex een ticket. Na maanden kommer en kwel, kwam daar dan eindelijk een opgeluchte glimlach. ‘Mijn vader, broer en zus zijn sinds september in Nederland, maar desondanks heb ik me nog nooit zo alleen gevoeld als in de afgelopen maanden. Alles stond in het teken van degene die er nog niet was: mijn moeder. Alles leek verder stil te staan. Ik ben zo dankbaar voor de steun van Alex en van het fonds. Zonder die hulp had dit allemaal nog veel lang geduurd.’

Morgen is het zover. Dan komt moeder eindelijk aan. Mussa kan niet wachten…

Jouw gift is welkom

Teamleider Alex Groen deed in dit bijzondere geval een beroep op ons VluchtelingenFonds. Dat is een potje met donaties van particulieren, bedrijven, organisaties en kerken. Het fonds helpt als statushouders bij de gezinshereniging extreem hoge kosten hebben, of in andere bijzondere, onvoorziene noodgevallen.
Veel gezinnen worden momenteel herenigd. Dat is fijn, want onze ervaring is dat het echte integreren en inburgeren pas begint, als gezinnen compleet zijn. Al die gezinsherenigingen hebben echter ook tot gevolg dat de bodem van ons VluchtelingenFonds in zicht komt.
Help gezinnen herenigen met een donatie aan ons VluchtelingenFonds. Jouw gift is méér dan welkom.

Doneer & Deel:  https://www.actievoorvluchtelingenwerk.nl/actie/lieve-bedankbriefjes-verzamelen