Gemeenten & Professionals, 24 april 2020

Niet opgespeld maar opgebeld: Lintje voor Juan Heinsohn

Juan Heinsohn heeft gisteren in Schiedam een Koninklijke onderscheiding gekregen. Maria Kluin, senior teamleider van VluchtelingenWerk ging onze betrokken vrijwilliger snel feliciteren en bracht hem bloemen.  
placeholder

In verband met het coronavirus is de jaarlijkse lintjesregen dit keer anders. De onderscheidingen worden niet tijdens bijeenkomsten opgespeld, maar Juan werd opgebeld. Door de loco-burgemeester. 

Ruim 40 jaar geleden is Juan Heinsohn Huala als uitgenodigde Chileense vluchteling naar Nederland gekomen. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om ergens opnieuw te beginnen, om ergens opnieuw vrijheid te kunnen ervaren. Die vrijheid is wat hij als kunstenaar nastreeft, in zijn werk, maar ook als mens. Vanuit deze passie voor mensen, hun verhalen, kunst en cultuur geeft hij de vrijheid al ruim 12 jaar door als vrijwilliger bij Introductie en Integratie Activiteiten (IIA) van VluchtelingenWerk Schiedam.
Juan heeft zich vanaf het begin in brede zin ingezet om draagvlak te creëren voor vluchtelingen in Nederland. Hij werkt al vele jaren in de culturele sector in Rotterdam en omgeving. Daarnaast is hij schilder en dichter. Daarin heeft hij het uitgangspunt dat vluchtelingen een nieuwe cultuur met zich meebrengen die waardevol is voor individuen en voor de maatschappij als geheel. Hij is een betrokken, daadkrachtig persoon, die zijn netwerk inzet zodat vluchtelingen hun talenten kunnen ontwikkelen en een positief verhaal kunnen laten zien aan de Nederlandse samenleving.

Welverdiend

Als vrijwillliger bij VluchtelingenWerk Schiedam houdt hij zich onder meer bezig met het organiseren van culturele manifestaties zoals Verborgen Gedichten, ontmoetingsactiviteiten voor kinderen en volwassenen, een Doe kalender voor Schiedamse cliënten en is betrokken bij ons taalcafé Koffie.nl. Zowel in Rotterdam als in Schiedam is hij actief in een manifestgroep die vluchtelingen verwelkomt in de samenleving.
Als schilder heeft hij samen met twee andere vluchtelingkunstenaars regelmatig schilderijen gemaakt met vluchtelingen en andere inwoners van Schiedam, Vlaardingen of  Maassluis. 
Kortom te veel om op te noemen en de Koninklijke onderscheiding als lid in de orde van Oranje Nassau is een welverdiende blijk van waardering van de samenleving. Wij zijn natuurlijk ook trots dat zo'n kanjer als Juan deel uit maakt van ons team van vrijwilligers. 

Onderstaand schilderij hangt op het Bedrijfsbureau van VluchtelingenWerk in Rotterdam. Het is gemaakt door vluchtelingen en inwoners van Schiedam, onder begeleiding van Juan en twee collega-kunstenaars