Gemeenten & Professionals, 11 maart 2021

Nieuwe Nederlanders uit Landerd mogen voor het eerst stemmen

Bij de verkiezingen van 17 maart mogen zo’n 100.000 nieuwe Nederlanders voor het eerst gaan stemmen. Hisham en Omran uit Landerd zijn twee van hen. Zij vinden het ontzettend bijzonder dat voortaan ook hun stem telt.
placeholder

Hisham (55) komt uit Syrië. Als Palestijnse Syriër had hij echter niet de Syrische nationaliteit en daardoor had hij geen stemrecht in zijn land. Hisham heeft voor de oorlog moeten vluchten en heeft samen met zijn gezin bescherming in Nederland gekregen. Hij woont inmiddels ruim 4 jaar in Landerd, eerst in Zeeland en nu in Schaijk. Omdat hij als Palestijn officieel staatloos is (Nederland erkent Palestina niet als onafhankelijke staat, red.), kon Hisham de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Na voldaan te hebben aan alle eisen is hij vorig jaar tijdens een mooie ceremonie door de burgemeester genaturaliseerd tot Nederlander.

Hisham is zichtbaar geëmotioneerd wanneer hij vertelt hoe trots hij is dat hij nu voor het eerst in zijn leven mag gaan stemmen. “Stemmen is voor jullie misschien heel normaal, maar voor mij betekent het heel veel dat ik na 55 jaar eindelijk de mogelijkheid krijg om mijn stem te laten horen.” Hij gaat daar dan ook zeker gebruik van maken, zo geeft hij aan.

'Veel keuze'
Ook Omran (33) is een nieuwe Nederlander. Hij vertelt dat hij zich heel anders voelt nu hij niet meer staatloos is en mag gaan stemmen. “Ik voel me vrij en veilig.” Net als Hisham heeft Omran ook nog nooit mogen stemmen. “In Syrië heb ik ooit op een stembureau gewerkt en moest ik mensen hun stembiljet uitreiken, maar ik mocht zelf niet gaan stemmen.” Dat deed zeer, geeft hij aan. Hij is heel blij dat hij nu in een democratie leeft en dat hij zelf mag kiezen op wie hij gaat stemmen. “In Syrië was er maar één partij, maar hier heb je veel keuze.” Omran is nog aan het onderzoeken op welke partij hij wil gaan stemmen, maar het is voor hem van groot belang dat de partij vluchtelingen beschermt en steunt. “Ik ben zelf als vluchteling naar Nederland gekomen, dus ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is.”

Bron: https://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-oss-uden/landerd/nieuwe-nederlanders-uit-landerd-mogen-voor-het-eerst-stemmen