Gemeenten & Professionals, 23 maart 2017

NL Doet. En vluchtelingen doen mee

Vluchtelingen in de Bollenstreek hebben de handen uit de mouwen gestoken tijdens NL Doet. Na een succesvolle deelname van VluchtelingenWerk in Lisse vorig jaar, wilden dit jaar vluchtelingen uit Teylingen, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout lokale verenigingen een handje helpen.
placeholder

Bij speeltuin DVV in Sassenheim werd zaterdag druk geklust. Onder de vrijwilligers bevonden zich zeven statushouders. De voorzitter van de speeltuin was aangenaam verrast dat VluchtelingenWerk met zo'n groot aantal klusser wilde komen helpen. Ook in Noordwijk hielpen een aantal vluchtelingen met het scheppen van zand en wieden van onkruid bij basisschool de Duinpieper.


Verfrissende opknapbeurt

Eén van de deelnemers was Moumen van 21 jaar. Hij vluchtte vijftien maanden geleden alleen naar Nederland, zijn familie achterlatend in Syrië. Moumen spreekt inmiddels goed Nederlands en gaat een mbo-opleiding volgen. Het project NL Doet vindt hij geweldig. 'Iets doen voor een ander, is ook beter voor jezelf'. Ook Noordwijkerhoutse nieuwkomers staken de handen uit de mouwen. De samenwerking tussen VluchtelingenWerk en de Philadelphia Stichting was gauw gevonden. Samen met andere vrijwilligers werd er schoon gemaakt, geverfd en kreeg het balkon op deze heerlijke voorjaarsdag meteen een verfrissende opknapbeurt.


‘Vrijwilligerswerk doen is ook goed voor de integratie'

De grootste groep statushouders was aan het werk bij het Fioretti College in Lisse. Twaalf vluchtelingen uit Soedan, Syrië en Eritrea hebben geholpen bij de aanleg van schooltuinen voor de leerlingen. 'Ze zijn dankbaar voor alle hulp die zij hier krijgen en willen graag iets terugdoen' vertelt Johan Brinksma, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. 'Het is een goede manier om kennis te maken met de samenleving en met elkaar. Sommige spreken al een beetje Nederlands en helpen anderen om onze taal te leren. Vrijwilligerswerk doen is ook goed voor de integratie'.