Gemeenten & Professionals, 10 oktober 2017

Ontmoeting in de bibliotheek

Irene Wing Easton is schrijfster én taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland. In haar columns schrijft Irene over de bijzondere ontmoetingen en belevenissen met haar Syrische taalmaatje Alzina.
Op de jeugdafdeling

Alzina (52) en ik staan in de plaatselijke bibliotheek. Eerst hebben we bij de kast van "Taalpunt" wat boekjes uitgezocht en nu staan we op de jeugdafdeling 'Mijn Eerste Leesboekjes' te bekijken en overleggen zachtjes. Naast ons staan een meisje van een jaar of zes en haar moeder ook te bladeren. Het meisje heeft al gauw meer interesse in Alzina dan in de boekjes.

Kinderlijke nieuwsgierigheid

'Kan jij geen Nederlands?' De moeder van het meisje verbleekt. 'Ik Nederlands moeilijk', antwoordt Alzina vriendelijk. Daarop duikt het meisje verlegen weg. Wanneer we genoeg boekjes hebben uitgezocht, gaan we naar de uitleenbalie. Daar staan ook het meisje en haar moeder. De moeder is ineens erg druk aan het scannen maar het meisje wil toch nog wat weten.

Rechtsboven Afrika

'Kom jij uit een ander land?' 'Ja.' 'Uit wélk land?' 'Iek kom uit Syrië.' Nu fronst het meisje. Haar moeder haast zich om uitleg te geven. 'Dat ligt ergens bij Afrika.' De frons op het voorhoofd van het meisje wordt steeds dieper en de moeder gaat steeds sneller spreken 'Nou ja, bij Afrika een beetje naar rechts, naar rechts-bóven eigenlijk.'

Klip en klaar

Er ontstaat een ongemakkelijke situatie. Ik besluit me in het gesprek te mengen en de onderliggende vraag maar gewoon te beantwoorden. 'In Syrië is oorlog en daarom is Alzina hier, nu is ze veilig.' Het meisje knikt begrijpend, de moeder instemmend. Alzina steekt haar hand uit. 'Mijn naam is Alzina.' Het meisje schudt plechtig Alzina’s hand. 'Mijn naam is Esther.'