Gemeenten & Professionals, 2 december 2021

Ontmoeting vormt mening

Nodig eens een vrijwilliger van VluchtelingenWerk samen met een oud-vluchteling uit de Hoeksche Waard uit; bij u in de klas of bij uw organisatie voor een (online) ontmoeting. Niet alleen voor een voorlichting, maar vooral om met elkaar te praten en te luisteren naar het persoonlijke vluchtverhaal van de oud-vluchteling.
placeholder

Voorlichting Bekend maakt Bemind

Iedereen heeft wel een mening over vluchtelingen. Soms is deze gebaseerd op feiten, maar vaak op misverstanden en vooroordelen. Een ontmoeting is dé manier om vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren.

Het project Bekend maakt Bemind van VluchtelingenWerk faciliteert deze cruciale ontmoetingen op kleine schaal, waarbij een vluchteling vertelt over de reden van zijn of haar vlucht en voor welke dilemma’s vluchtelingen komen te staan. Een vrijwilliger van VluchtelingenWerk ondersteunt bij de voorlichting.

Tijdens de voorlichting delen de voorlichters feitelijke informatie: waarom moeten mensen vluchten? Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en een migrant? Gezamenlijk gaan ze het gesprek aan met de groep aanwezigen.

Voor scholen, instellingen en bedrijven

Deze interactieve gastles is onder andere voor leerlingen van basisscholen (groep 6, 7 en 8) en het voortgezet onderwijs (onder- en bovenbouw). Ook kan het duo van voorlichters (online) langskomen bij maatschappelijke instellingen, bedrijven of verenigingen die hun achterban willen informeren.

Positieve ervaring

‘Ik ben er na deze les achter gekomen dat je vluchtelingen niet meteen moet beoordelen, maar eerst dingen moet vragen aan ze. En aan de hand daarvan je mening opmaken,’ zegt een leerling.

Voor het aanvragen van een gastles kunnen docenten en andere belangstellenden contact opnemen met Mirjam Walsmit, projectleider van Bekend maakt Bemind: tel 06 82059862 of bekendmaaktbemind@vluchtelingenwerk.nl . Kijk voor meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl/project-bekend-maakt-bemind.