Ontwikkelingen in de centrale opvang
72 uurs opvang: In een aantal gemeenten kan tijdelijk een 72 uurs opvang bestaan. Dit is een kort durende noodopvang van 3 dagen in bijvoorbeeld een sporthal. Het gaat hier puur om onderdak, omdat andere opvanglocaties vol zitten. Deze noodopvang valt niet onder het COA, maar onder de betreffende gemeente/veiligheidsregio.
Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de opvang. Medewerkers van de lokale afdeling van VluchtelingenWerk gaan hier langs om te kijken of alles goed loopt en eventueel informatie te geven aan de medewerkers van het Rode Kruis over de procedure.
Noodopvang: op verschillende plekken in ons werkgebied bestaat een Noodopvang voor een langere periode (een aantal maanden, een half jaar of een jaar), zoals de IJsselhallen in Zwolle, de Americahallen in Apeldoorn, de Koepel in Arnhem, De Mauritzkazerne in Ede en Heumensoord in Nijmegen.
Hier biedt VluchtelingenWerk groepsgewijze voorlichting over de asielprocedure aan nieuwe bewoners. Daarnaast worden er individuele spreekuren gehouden waar bewoners terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld documenten, postverzending, gezinshereniging, etc.
AZC's: In de asielzoekerscentra (AZC's) biedt Vluchtelingenwerk juridische begeleiding bij de procedures voor asiel en gezinshereniging.
Naast de huidige AZC's, in o.a. Almelo, Azelo, Nijmegen, Velp, Ootmarsum, Schalkhaar en Winterswijk, zijn er in een aantal gemeenten plannen om een nieuw AZC te openen. In ieder geval in:
- Aalten: ca. 300 bewoners; gaat begin 2016 open
- Enschede: ca. 600 bewoners, gaat op z'n vroegst begin 2016 open
- Hardenberg: ca. 700 bewoners; gaat op z'n vroegst januari 2016 open
- Zeewolde: ca. 600 bewoners, gaat op z'n vroegst begin 2016 open
- Zutphen: ca. 850 bewoners, geplande opening voorjaar 2016
Verder zijn er plannen om een AZC te openen in Oldebroek (Wezep) en Apeldoorn, maar hier lopen nog procedures of wordt er nog gezocht naar een geschikte locatie.