Onze Anne Frank
Anne Frank is een van die mensen die een belangrijke les voor de hele mensheid heeft achtergelaten. Met haar verhaal lijkt Anne op veel kinderen van de eenentwintigste eeuw die gedood werden in de oorlogen.
Meer dan een miljard kinderen over de hele wereld leven in conflictgebieden volgens de Verenigde Naties. Daarvan zijn driehonderd miljoen kinderen onder de vijf jaar oud. Volgens Unicef werden meer dan een miljoen kinderen gedood in de oorlogen in de wereld, vier miljoen kinderen hebben een blijvende invaliditeit, twaalf miljoen kinderen moesten hun huis verlaten en tien miljoen kinderen hebben depressies en trauma’s.
Limar was een Syrisch meisje van 6 jaar oud. Ze wilde arts worden om de zieke kinderen te helpen, maar haar droom mocht niet uitkomen omdat haar huis werd gebombardeerd op 21 nov 2015 toen zij in de tuin aan het spelen was.
Een lichtpuntje is Rasha (13 jaar ), die haar eerste roman in het Nederlands kon schrijven, nadat zij en haar familie gevlucht waren naar Nederland. Hier kreeg zij de kans om in haar verhaal de schaduwen van de zee te publiceren over de Syrische mensen en hun lijden. Rasha kan haar verhaal vertellen, net zoals Anne deed.
Veel kinderen die in de oorlogen gestorven zijn laten niets achter. Zij vormen samen enkel een getal.