Gemeenten & Professionals, 28 april 2017

Onze mensen

Onze vrijwilligers Zeyneb Kili (Leidschendam - Voorburg), Richard Gielens (De Bevelanden) en Jacqueline Horsthuis (Noordwijkerhout) kregen woensdag een Koninklijke onderscheiding, mede voor hun inzet voor VluchtelingenWerk. In ons Jaarverslag stellen we nog drie bijzondere mensen voor. Onze mensen.
placeholder

Leo van der Brugge (82) is één van de 2908 vrijwilligers die in 2016 actief waren voor VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. Onbetaald dus. Maar ook onbetaalbaar. Ze zijn goud waard, onze vrijwilligers. Voor ons. Maar nog belangrijker: vooral ook voor de vluchtelingen. Leo stopte in 2016 na 22 jaar en duizenden gesprekken als vrijwillig Spreekuurmedewerker: ‘In het begin word je ondergedompeld in alle ellende. Daar moet je echt aan wennen. Iemand verlaat – zeker met kinderen – niet zomaar huis en haard. Zulke heftige verhalen... Het geeft een goed gevoel dat ik iets heb kunnen bijdragen’.

 


Anna Meuzelaar (20) liep in 2016 stage als maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk in Sliedrecht. Het werd een onvergetelijke ervaring, zegt ze. ‘In het begin vond ik het, door de taalbarrière, lastig goed met de cliënten te communiceren. Maar door een creatieve mix van Google Translate en handen-en-voeten-werk lukte het steeds beter.’ Ze beschreef enkele ontroerende ontmoetingen. Die teksten plaatsten we op site en sociale media. ‘We hebben het over ‘de vluchtelingen’. In mijn gedichten zijn het individuen. En niet de mens die in de media geportretteerd wordt; maar de mens die het recht heeft gezien, gehoord en geliefd te zijn.’

 


Jamal Husni (29) vluchtte uit Damascus, verbleef een tijd illegaal in Libië en trok in mei 2014 door naar Nederland. Hij spreekt de taal nu al vloeiend. Alles gaat snel, bij de leergierige, energieke Jamal. Hij werd vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. ‘Ik wilde de taal leren, anderen helpen en vrienden te maken.’ Die open houding leverde hem een baan op. De Syrische Leerdammer is nu projectleider bij VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. De vlucht heeft littekens achtergelaten. Absoluut. Maar Jamal denkt vooral in kansen: ‘Ik ben niet van plan mijn ambities op te geven. Ik wil zo snel mogelijk door.’

 

Dankzij vrijwilligers als Zeyneb, Richard en Jacqueline, dankzij de betrokken bevlogenheid van Leo, Anna en Jamal hebben we in 2016 bijna 7300 vluchtelingen kunnen helpen. Help jij ook mee? Kijk hier wat jij kunt betekenen.