Gemeenten & Professionals, 8 juni 2020

Petitie voor 500 vluchtelingkinderen

VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling lanceren de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen.
placeholder

In Griekenland verblijven ongeveer 5.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het gaat om kinderen die zonder ouder of voogd op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld. Sommigen van hen zijn wees of zijn hun ouders op de vlucht uit het oog verloren. De kinderen verblijven alleen in Griekse kampen of zwerven rond op straat. Dat ze alleen zijn maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren. Zo lopen deze kinderen het risico misbruikt, verkracht en verhandeld te worden. Vaak komen kinderen niet in een procedure terecht, omdat ze niet weten hoe dit werkt of omdat er lange wachttijden zijn.

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Het welzijn van kinderen gaat boven alles. De alleenstaande kinderen in de Griekse opvangkampen zijn enorm kwetsbaar. Voor hun alsmaar verslechterende situatie moet nu een oplossing worden gevonden. De mensonterende omstandigheden waarin deze kinderen leven, vragen nu om actie en niet om een lange termijn oplossing waar ze maanden of jaren op moeten wachten.”

Griekenland vroeg in oktober 2019 andere Europese landen om hulp voor het opvangen van 2.500 van hen, inmiddels hebben 11 Europese landen hebben daar gehoor aan gegeven. Er is nu actie nodig om het kabinet ervan te overtuigen dat wij als Nederlandse samenleving heel goed in staat zijn 500 van deze kinderen op te vangen in onze gemeenten.

Een aantal bekende Nederlanders en prominenten, zoals zanger Joshua Nolet (Chef’Special), Job Cohen, Abdelkader Benali, Dieuwertje Blok, Erik van Muiswinkel, Melissa Drost, zangeres Naaz en muzikant Benjamin Herman sluiten zich bij de verschillende acties aan. Zie het protestfilmpje hieronder.