Gemeenten & Professionals, 11 december 2020

Project Kunstlogés van het Stedelijk Museum Schiedam

Het stedelijk Museum Schiedam is sinds 4 oktober (tot eind 2021) dicht. Het gebouw waarin het museum is gevestigd, het voormalige Sint Jacobs Gasthuis, is een rijksmonument en de gemeente Schiedam gaat het in die periode renoveren. De kunstcollectie reist nu de stad door, van huiskamer naar huiskamer. En ook Schiedamse nieuwkomers genieten mee!
placeholder

Als Schiedammers niet naar de kunst kunnen, dan komt de kunst naar de Schiedammers. Omdat de prachtige kunstcollectie van het museum ‘van alle Schiedammers is’ besloot het museum een aantal schilderijen, gedurende de renovatie, door de stad te laten reizen. In het project Kunstlogés is het de bedoeling dat de schilderijen terecht komen bij geboren en getogen Schiedammers en bij Schiedammers afkomstig uit alle windstreken. Ook bij Schiedammers die niet zo snel over de drempel van het museum stappen. Het project Kunstlogés begon op 10 november en gaat door tot 28 januari 2021.

Eigen schilderwerkje

De afdeling Introductie en Integratie Activiteiten van VluchtelingenWerk Schiedam helpt om de woonkamers van nieuwe Schiedammers te openen voor het project Kunstlogés. Zo hing het werk getiteld ‘Amae 23’ van de kunstenares Sarah van der Pols, bij de familie van Zahra uit Syrië. Ze wonen in de wijk Nieuwland. Zahra's dochter Huda houdt van tekenen en schilderen. In het dagboek over de reis van 'Amae 23' door Schiedam, citeert Huda de Britse schrijver en dichter Oscar Wilde: ‘Art is the only serious thing in the world, and the artist is the only person who is never serious.’ (‘Kunst is het enige serieuze in de wereld, en de kunstenaar is de enige persoon die nooit serieus is.’) Ook plakte ze er een eigen schilderwerkje in.

Het schilderij reisde vervolgens naar de woonkamer van Zou-Zou uit Burundi. En trekt binnenkort verder naar het huis van Fouad uit Koerdistan (Iran) en daarna naar Alaa uit Syrië.

 

 

 

 

 

De tweede bestemming van 'Amae 23': de huiskamer van Zou-Zou uit Burundi.