Gemeenten & Professionals, 6 augustus 2020

Projectcoördinator Sara Mohammadi over werken in corona-tijd

Welke impact heeft corona gehad op het werk van VluchtelingenWerk? Sara Mohammadi, projectcoördinator VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) bij VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland vertelt hoe zij het heeft ervaren en aangepakt.
placeholder

“De cursus VIP A1 was net gestart en we hadden de derde bijeenkomst achter de rug. De cursus VIP A2 was net afgerond in Emmeloord toen de coronamaatregelen van start gingen. We waren net iedereen aan het begeleiden om van start te gaan. Er waren zelfs al bedrijfsbezoeken gepland en er waren plaatsingen en opleidingsplekken geregeld. De eerste twee weken waren we net als iedereen wel een beetje in shock. Hoe nu verder en hoe lang gaat dit allemaal duren?”

“Al heel snel zijn we het allemaal gaan organiseren. We belden met werkgevers of we een andere keer konden langskomen en we organiseerden een Zoom-meeting met het VIP team. Al meteen kwam naar voren dat het contact met onze deelnemers en arbeidscoaches op nummer 1 stond.

Hoe gaat het met iedereen

We hebben toen alle deelnemers een WhattsApp gestuurd en ik heb de arbeidscoaches opgebeld. Allereerst om te vragen hoe het met iedereen ging. Ik heb toen zelf een persoonlijke videoboodschap opgenomen in mijn tuin om te vragen: “Hoe gaat het met jullie? Met mij en mijn gezin gaat het goed en ik ben nu ook thuis.” Zo konden we de relatie én het vertrouwen met de deelnemers in stand houden. Vervolgens hebben ook deelnemers en arbeidscoaches persoonlijke videoboodschappen gedeeld.”

Stappenplan

“Toen het besef kwam dat het wel een tijdje zou gaan duren hebben we samen nagedacht. Stap 1 was dat we wilden weten hoe het met iedereen ging. De één had het heel druk met de kinderen, de ander vond het juist wel even fijn thuis en de ander genoot van extra tijd met zijn gezin. Stap 2 was dat we gingen nadenken over hoe we de deelnemers konden blijven activeren voor arbeidsparticipatie.

We hebben toen verschillende online modules aangeboden van oefenen.nl. Over op tijd komen, werk vinden en het Nederlandse schoolsysteem. Hierbij maakten we korte instructievideo’s. Het voordeel van oefenen.nl is dat het in verschillende talen beschikbaar is. De deelnemers konden dan op hun eigen tijd de modules volgen.”

Voor- en nadelen van werken op afstand

“Sommige deelnemers waren erg teruggetrokken en hadden het druk met het huishouden en de kinderen en sommige deelnemers waren heel actief. Ook de arbeidscoaches gingen verschillend om met de situatie. Je wilt graag een relatie opbouwen en vertrouwen creëren. Dat is wel lastig op afstand.

Het voordeel van de online modules was dat iedereen dit op zijn eigen tijd en ritme kan doen. Het nadeel was het taalniveau en de benodigde digitale vaardigheden. En je hebt geen persoonlijk contact, waardoor je niet aan de non-verbale communicatie kan zien dat iemand even niet lekker in zijn vel zit. Als je fysiek bij elkaar bent is het makkelijker om mensen hun verhaal te laten doen.”

Samen leren

“Hiernaast zijn we ook Zoom-trainingen gaan geven. Soms waren we wel een uur bezig om de instellingen van de deelnemers goed te krijgen, zoals beeld en geluid. We hebben ook tolken ingeschakeld om met de taal te helpen. Tijdens de Zoom-trainingen hebben we veel gelachen, gedeeld en diepgaande gesprekken gehad. We hebben verschillende onderwerpen behandeld, zoals cultuurverschillen en hoe ga je om met een conflict met je werkgever. Iedereen heeft actief meegedaan.

Voor het ontwikkelen van de digitale vaardigheden zijn de online trainingen ook erg goed. Deelnemers kunnen in hun eigen omgeving en op hun eigen tempo deelnemen.

Vanaf september gaan de fysieke trainingen weer van start. We zijn erover aan het denken om een aantal modules ook online aan te bieden. We zijn nu op zoek naar grotere ruimten en we gaan werken met kleinere groepen.”

Flexibiliteit en daadkracht

“Ik ben erg trots dat we als team bereid waren om op een creatieve en innovatieve wijze nieuwe middelen te bedenken om de deelnemers te begeleiden en in contact te blijven. Het was niet makkelijk, maar als team hadden we de flexibiliteit én de daadkracht om anders te denken en te doen.

Ook ben ik trots op onze deelnemers, die ondanks de taalbarrière, de afstand en de moeite met computervaardigheden toch bij de trainingen aanwezig waren en hebben meegedaan.”

In West en Midden-Nederland zijn er nu VIP-groepen actief in Alkmaar, Amsterdam, Edam/Volendam, Emmeloord, Hilversum en Stichtse Vecht.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie