Gemeenten & Professionals, 4 april 2017

Puberruil: Syrische Hani in een molen op de Kinderdijk

In Puberruil Zapp (woensdag 5 april om 17.15 uur op NPO Zapp) ruilt de Syrische Hagenaar Hani met voetbalfanaat Coen, zoon van een molenaarsgezin op de Kinderdijk.
placeholder

Hani heeft al in meerdere landen gewoond. Hij heeft Syrische ouders, maar is geboren in Saoedi-Arabië. Zijn vader kon in dat land aan de slag als apotheker en het gezin heeft daar een aantal goede jaren gehad. Helaas hield de relatie tussen zijn ouders geen stand en op zevenjarige leeftijd is Hani samen met zijn moeder naar Syrië verhuisd. Hani’s vader bleef achter in Saoedi-Arabië.

Aan het begin van 2014 besloot Hani’s vader in zijn eentje te vluchten naar Nederland. In september 2015 trok de jonge Hani hem achterna. Hij liet zijn moeder in oorlogsgebied achter. Nu woont hij in Den Haag en hoopt via Puberruil nieuwe vrienden te maken.

Hout hakken

Hani Ahwach (14) verruilde zijn leven in Den Haag enkele dagen voor het leven van de Kinderdijkse Coen Klapwijk. Hij ervoer wat het betekent om in een molen te wonen en hout te hakken voor de houtkachel. Ook leerde Hani hoe je een molen op de wind kruit en hoe je moet opzeilen.

Coen - zoon van Els Stam, teamleider van VluchtelingenWerk in de Krimpenerwaard - ging naar de kickboksles die Hani altijd bezoekt en had via Skype een gesprek met Hani’s moeder, die nog in Syrië woont. Hij was erg onder de indruk van dat gesprek.

Puberruil Zapp, woensdag 5 april om 17.15 uur op NPO Zapp

Op de foto, vlnr: Presentator Ajouad, molenaar Peter Paul Klapwijk, Hani en molenaarsvrouw Els Stam.