Gemeenten & Professionals, 7 februari 2020

Rafe voelt zich weer even voetbalcoach in plaats van vluchteling

Faleha Ubeis, vrijwilliger in AZC Beverwaard, gaf afgelopen woensdag voorlichting aan een groep Syrische vluchtelingen. Na de voorlichting sprak ze nog even na met één van hen. Rafe Alkhalil had een roemrijk verleden als voetbalcoach, maar heeft nu een onzekere toekomst als vluchteling.
placeholder

Rafe - nu ruim een maand in Rotterdam - vertelde over zijn carrière als coach bij de Syrische voetbalbond. Over de grote toernooien waaraan hij - voor de oorlog - met de nationale ploeg, had deelgenomen.
Faleha stelde Rafe voor aan teamleider Alex Groen die op het punt stond naar Feyenoord te gaan om daar de proeftraining van zijn onlangs in Dordrecht gescoute neefjes (5 en 7 jaar) te kijken. Nog geen vijf minuten later zaten Rafe, Faleha en Alex in de auto naar Zuid. Gewoon om de Syriër zich weer even voetballer te laten voelen. Even weg uit de hectiek van het AZC. Even gras ruiken en collega’s ontmoeten.

Geweldig geslaagd uitje

Rafe genoot. Hij schudde handen met collega-opleiders en ging op de foto. Met Feyenoords jeugdtrainer Ferdi Claessen en tolk Faleha.
Het werd een heerlijk spontaan, geweldig geslaagd uitje. En het wordt nog mooier. Maandag mag Rafe een dagje meelopen op Varkenoord, thuisbasis van de Feyenoord Academy.
Een blik op de binnenspiegel verraadde dat Rafe het op de terugweg achterin de auto maar moeilijk 'droog' kon houden.

Dosis passie 

‘Dit zijn de kersen op de taart. Alle credits voor Faleha’, zegt teamleider Alex Groen. ‘Ons team bouwt hier vertrouwen op met de cliënten, we luisteren en kijken wat we kunnen doen om haar of hem het beste te helpen. Of om even de spanning weg te nemen. Opvangen en het werk doen is één, maar het inbrengen van een dosis passie is twee. Dit soort ontmoetingen maakt ons werk zo prachtig. Als je zoiets voor de medemens kunt doen…

Hopelijk slaagt Rafe bij Feyenoord. En hetzelfde geldt voor de neefjes Levin en Imre.