Gemeenten & Professionals, 17 augustus 2021

Rechtenstudent Chadi doet vrijwilligerswerk op het azc in Almere: “Je leert veel én je werkt in een leuk team!”

Chadi (22), student Rechtsgeleerdheid aan de UVA, werkt als vrijwilliger op het azc in Almere. Wat doet hij precies op het azc en wat leer je zoal? Wij gingen met hem in gesprek.
placeholder

Leuk team

“In de zomer van 2019 zag ik een vacature langskomen en heb ik meteen gereageerd. Ik had al een grote interesse voor goede doelen organisaties, zoals VluchtelingenWerk. Op het azc in Almere kwam ik als jongste vrijwilliger in een heel leuk team terecht. Ik startte als baliemedewerker en hielp de azc bewoners met allerlei vragen, zoals ik ben mijn id verloren of ik heb een negatieve beschikking ontvangen. Aan de balie heb ik veel geleerd en ook het contact met de azc bewoners was leuk.”

Vluchtverhaalanalyses

“Sinds 2020 hou ik mij bezig met Vluchtverhaalanalyses. Je neemt een zaak van een cliënt door en gaat aan de slag om deze goed te analyseren. Zijn er dingen over het hoofd gezien? Klopt het juridisch? Als er punten boven water komen dan neem je contact op met de advocaat. Bij de vluchtverhaalanalyses heb ik geen contact met de cliënt om ervoor te zorgen dat de zaak zo objectief mogelijk beoordeeld wordt.”

Kennis en ervaring

“Ik ben nu 22 jaar en ik was 19 toen ik begon. Je leert vooral op menselijk vlak veel. Voor mijn studie rechtsgeleerdheid is het ook leerzaam, want je maakt meteen kennis met ingewikkelde zaken. Ik krijg er energie van als er een positieve beschikking is of als iemand een verblijfsvergunning krijgt. Voor studenten is het een toegevoegde waarde om vrijwilligerswerk te doen. Je helpt mensen om een bestaan in Nederland op te bouwen én je leert hier dingen die je je hele leven kunt gebruiken.”

Ook vrijwilliger worden?

Op het azc in Almere zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Kom je ons team versterken? Stuur een korte motivatie en een cv naar azcalmere@vluchtelingenwerk.nl of bel ons op 036-5290343.