Gemeenten & Professionals, 3 juli 2018

Rotterdamse aanpak in beeld: ‘I want to ride a bike’

Hoe is het om je als vluchteling in een nieuwe, onbekende plek te moeten hervestigen en vanuit het niets een heel nieuw leven op te gaan bouwen in een vreemde, grote stad?
placeholder

Foad Dehqanpour maakte het zelf mee. Als vluchteling kwam hij met zijn vrouw Alka vanuit Afghanistan in een klein dorp in een asielzoekerscentrum in Friesland terecht en kreeg vervolgens enige tijd later een woning toegewezen in de stad Rotterdam. Hij kreeg hier de hulp van VluchtelingenWerk bij.
Inmiddels zijn de van oorsprong Afghaanse filmmakers met hun pasgeboren baby druk bezig hun eigen nieuwe leven in Rotterdam vorm te geven. Foad is dankbaar voor de hulp van VluchtelingenWerk en wilde met zijn ervaring als filmmaker het verhaal van vluchtelingen in een soortgelijke situatie in beeld brengen.

Integratieproces

In ‘I want to ride a bike’ laat hij het proces zien dat een vluchteling doorloopt, van onbekendheid en onzekerheid naar zelfredzaamheid in een nieuw bestaan. Van het langzaam steeds zekerder worden en weer vertrouwen krijgen in een toekomst.
Het werk van VluchtelingenWerk speelt in de film een centrale rol alsmede het traject ‘de Rotterdamse Aanpak’ van de Gemeente Rotterdam dat statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning- na het verkrijgen van een vaste verblijfplaats in Rotterdam doorlopen. Ook de rol die andere betrokken organisaties, vrijwilligers en buurtbewoners hierbij spelen komt in de film in beeld. Het op weg helpen van vluchtelingen, hen de weg wijzen en helpen hun eigen plek te vinden in de stad en samenleving is een belangrijk onderdeel van het integratieproces dat Foad vast heeft willen leggen.

Mediabedrijf De Vertellers

Deze film is vooral ook tot stand gekomen dankzij mediabedrijf De Vertellers. Wij zijn hen dan ook enorm dankbaar voor de hulp die ze ons belangenloos hebben aangeboden. Het uitlenen en gebruik mogen maken van de benodigde materialen, het meedenken en geven van professionele adviezen en de vele uren die in de eindredactie van de film zijn gestoken, heeft er voor gezorgd dat we deze film daadwerkelijk hebben kunnen realiseren.

Klik hier voor de film: I want to ride a bike.

Foad en Alka maakten eerder een documentaire over hoe het is om met Afghaanse kinderen als vluchteling in Friesland te wonen. De documentaire is te bekijken op https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-dok-fan-9-april-2017-1700. Nieuwsgierig geraakt naar Foad en zijn filmkwaliteiten? We brengen je graag met hem in contact!

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie