Gemeenten & Professionals, 29 augustus 2018

Syrische kok uit Puttershoek kookt Nederlandse kost

Adel Nawfal (41) zwaaide voor zijn komst naar Nederland als chef-kok de scepter over de keuken in het Yafour Hotel & Resort in Damascus. Hij wil zijn carrière graag in Nederland voortzetten en krijgt daarbij hulp van vrijwilliger Martin Lagendijk (69) van VluchtelingenWerk. Momenteel kookt de Syrische chef-kok ruim een jaar met veel plezier twee avonden per week bij Pameijer in Oud-Beijerland. Dolgraag wil hij nu de overstap maken naar een betaalde baan als (chef)kok in een restaurant of hotel in de buurt, zodat hij echt kan meedraaien in Nederland.
placeholder

Martin en Adel (spreek uit als Adèl) leren elkaar kennen op 14 april 2016. Dat was de dag dat Adel de sleutel van zijn huis in Puttershoek kreeg. Alhoewel Adel blij is met zijn nieuwe huis - na zijn vlucht en verblijf in diverse azc’s in Nederland sinds de zomer van 2015 - is hij ook erg verdrietig omdat hij zijn vrouw Hanna en zijn twee zoontjes Majd en Ward erg mist. Zij zijn in Damascus achter gebleven, omdat vluchten vanuit Syrië naar Europa ontzettend gevaarlijk is en daarnaast heel veel geld (vaak duizenden euro’s) kost. Gelukkig lukt het Martin om – in samenwerking met andere instanties - het gezin in september 2017 in Puttershoek te herenigen.

Passie voor koken

In de tussentijd heeft Martin Adel goed leren kennen: 'Adel heeft 15 jaar ervaring als kok, het is écht een kookgek. Hij is enorm gepassioneerd over zijn vak: zijn gerechten zijn een lust voor het oog en de maag. Heel graag wil hij zijn passie hier in Nederland voortzetten en verder ontwikkelen.'
Via het netwerk van een andere vrijwilliger bij VluchtelingenWerk vindt hij ruim een jaar geleden een plek voor Adel als vrijwilliger in de keuken van een beschermde woonvorm van Pameijer in Oud-Beijerland, waar mensen met autisme en chronische psychische problemen wonen. Hier kookt hij twee avonden per week. 'We bereiden het eten samen voor, zodat de bewoners ook leren koken. Ik voel me er heel erg thuis',  zegt Adel enthousiast. 'Op het menu staat vooral Nederlandse kost. De recepten haal ik gewoon van Google af. Eén keer per maand kook ik Syrisch voor de bewoners. Dat vinden ze erg leuk en lekker.' Met dit filmpje krijg je een impressie van Adels kookkunsten en hoe deze gewaardeerd worden. Ook vind je onderaan dit artikel het recept van een Syrische specialiteit van Adel: Kebab Hindi.

Aan de slag als betaalde kok

Adel wil dolgraag vanuit deze vrijwilligersjob de overstap gaan maken naar een betaalde baan als (chef)kok bij een restaurant of hotel hier in de buurt. Momenteel volgt hij een Nederlandse taalcursus om zijn Nederlands naar een hoger niveau te brengen. Ook start hij in september met een horeca-opleiding in samenwerking met de Sociale Dienst. 'Hij komt er wel',  sluit Martin af.

:

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie