Gemeenten & Professionals, 13 september 2016

Tielse vluchtelingen leggen hun eerste fruitmozaiek

Afgelopen week legden Tielse vluchtelingen uit Syrie, Irak en Eritrea hun eerste fruitmozaiek. Ontwerpster Ciska en vrijwilligers Frans van Mozaiek Welzijn zochten vluchtelingen die het leuk vonden om een portret met als thema “Wereldvrouwen” te komen leggen. VluchtelingenWerk ging op zoek naar vluchtelingen. Maar hoe leg je aan iemand uit dat Tielenaren de appels niet opeten maar in een fruitschilderij prikken op de Tielse gracht? En wat is daar zo leuk aan?
placeholder

Uiteindelijk hebben een aantal vluchtelingen samen met hun vrijwilligers van VluchtelingenWerk filmpjes gekeken over het leggen van een fruitmozaiek. Ciska en Frans hebben uitgelegd hoe het  fruit leggen in zijn werk gaat. Daarna gingen ze aan de slag.

De Syrische Juliana vindt het leuk om met andere mensen samen te werken aan het mooie mozaiek. “Ik vind dit heel erg leuk en wil het Corso Tiel bedanken!” zegt ze. Het helpt haar ook om zich beter thuis te voelen in Tiel. “Ik leer meer mensen kennen en ik moet mijn best doen om Nederlands te praten.” Ze vindt het wel een beetje gek om fruit in het gras te leggen en niet op te eten.
De Eritrese Merhawi en Mebrahtom genieten volop. “We doen mee aan dit project omdat Tiel een fruitstad is en wij nu hier wonen. Fruit is lekker en mooi. In ons land is er alleen regen in de winter waardoor er bijna geen fruit groeit . Het fruit leggen helpt hen om Nederlands te leren en Tiel beter te leren kennen. “ We luisteren ook naar Nederlandse muziek. We gaan overal heen op de fiets en we gaan dit weekend ook naar Appelpop.”

Krijgt u naar aanleiding van dit artikel ook zin om nieuwe vluchtelingen wegwijs te maken in Tiel?
Kijk dan eens bij onze vrijwilligersvacatures.