Gemeenten & Professionals, 6 april 2021

Tip: Ontmoeten, eten en spreekvaardigheid helpen verbeteren tijdens video-etentjes

Een mooi initiatief in deze coronatijd, waar het voor mensen met een vluchtelingachtergrond extra lastig is om contacten te leggen en daarmee hun spreekvaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Iets waar ze veel behoefte aan hebben. Op verzoek van een grote groep nieuwkomers is Eet Mee daarom gestart met een nieuw initiatief: Taal aan Tafel. Via video-etentjes de taal oefenen en nieuwe mensen leren kennen, terwijl je ondertussen gezellig samen online eet. Taal aan Tafel is een succes, de etentjes werden door de deelnemers beoordeeld met een 8, 9 of een 10.
placeholder

Ontmoeten, eten en spreekvaardigheid helpen verbeteren
Vanwege de grote vraag is Eet Mee op zoek naar enthousiastelingen die het leuk vinden om via een gezellig video-etentje één of twee nieuwkomers te helpen om hun spreekvaardigheid te verbeteren. Je hebt een boeiende ontmoeting en wie weet een lekker nieuw recept of zelfs een nieuwe vriendschap. Meld je aan via info@eetmee.nl ovv Taal aan Tafel. Het enige dat je nodig hebt is een computer of tablet met een goede camera, microfoon en een goede, stabiele wifi verbinding.


Spreekvaardigheid verbeteren
Wil jij via een video-etentje nieuwe mensen ontmoeten en je Nederlands oefenen door gezellig te eten en praten met anderen? Ook dan kun je je aanmelden via info@eetmee.nl.

"Ik heb nu twee keer meegedaan, een keer at ik met een gezin. Dat vonden mijn kinderen ook erg leuk. Ook at ik met een man, die alleen woont. Met allebei was het geslaagd. We hadden heel wat gespreksstof en ook best een klik. Ik heb daarna ook alweer een paar keer met hen afgesproken. Zo'n video-etentje is heel fijn. Je hoeft de deur niet uit en kunt toch iets betekenen voor iemand. Het is ook leuk om zo samen te eten. Het is niet zo statisch en je hebt dan meteen iets om over te praten."

"Het was een gezellig etentje met een vluchteling die zijn Nederlands wilde oefenen. Het praten ging erg goed en het was erg leuk om wat meer over de cultuur te leren en achtergrond van een vluchteling. Een paar keer hebben we de vertaal app erbij gepakt maar dat maakte het gesprek juist makkelijk en dynamisch."

Samen eten op afstand
Sinds het begin van de coronapandemie is het mogelijk om via het Eet Mee platform video-etentjes te organiseren. Een gezellig en veilig alternatief voor de etentjes thuis waar Eet Mee om bekend om staat. Je kookt voor jezelf, maar zit toch een soort samen aan tafel. Ook voor Taal aan Tafel biedt de mogelijkheid om samen te eten op afstand uitkomst. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten is het doel om ook Taal aan Tafel etentjes bij mensen thuis te gaan organiseren.

Eet Mee brengt al ruim 10 jaar mensen via de keukentafel met elkaar in contact.
Eet Mee is een landelijk platform van mensen die graag anderen ontmoeten, die houden van een goed gesprek en van lekker eten. 'Mensen samenbrengen door thuis-etentjes.' Met die gedachte is Stichting Eet Mee in de regio Utrecht opgericht. Zo ontstonden er al meer dan 10.000 matches. Met de komst van de coronapandemie is het aanbod uitgebreid met video-etentjes: samen eten vanuit huis. www.eetmee.nl